externe

Fermierii polonezi ameninta sa-i „strice” vizita lui Zelenski la Varsovia pe fondul disputei privind cerealele

Fermierii polonezi ameninta sa „strice” vizita la Varsovia a lui Volodimir Zelenski din cauza cerealelor ucrainene care inunda piata, intr-o miscare care ar oferi Rusiei dovezi valoroase ale unei fisuri in solidaritatea occidentala, potrivit The Guardian.

Presedintele Ucrainei urmeaza sa viziteze capitala Poloniei miercuri pentru a-si exprima recunostinta pentru solidaritatea acestei tari fata de razboiul cu Rusia, dar producatorii de cereale polonezi avertizeaza ca ar putea iesi in strada pentru a „strica” vizita.

„Varsovia ar trebui sa se gandeasca mai bine”, a spus Marcin Sobczuk, seful Asociatiei Fermierilor din Zamosc, intr-un interviu acordat site-ului de stiri polonez Interia. El a spus ca asociatia este gata sa „strice” vizita, adaugand: „Avem o multime de idei, dar este prea devreme sa vorbim despre asta”.

Ca parte a unei initiative a UE, timp de un an cerealele ucrainene sunt exceptate de la plata taxelor in cele 27 de state membre ale blocului, pentru a facilita tranzitul produsului in intreaga lume, inclusiv in Africa, unde blocada rusa asupra exporturilor ucrainene a fost deosebit de dureroasa.

Exceptarea de la plata taxelor pentru cereralele ucrainene a facut ca, in unele tari din estul UE, inclusiv Polonia, Ungaria si Romania, preturile sa scada ceea ce a alimentat resentimentele in comunitatile agricole.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a spus ca va cere Comisiei Europene si statelor membre sa reintroduca bariere in calea exporturilor de cereale ucrainene, dar fermierii polonezi sustin ca nu s-a facut nimic.

„Ne-am gandit ca ministrul ne-a luat in serios, dar s-a dovedit a fi altfel”, a spus Sobczuk.

Polonia a fost una dintre cele mai mari sustinatoare ale Ucrainei si a indemnat UE sa impuna si mai multe sanctiuni economice Rusiei. De asemenea, Morawiecki a fost unul dintre primii lideri europeni care a vizitat Kievul si a fost un puternic sustinator al aderarii timpurii a Ucrainei la UE.

Politica interna a inceput, totusi, sa intervina, guvernul si-a redus recent oferta financiara pentru refugiatii ucraineni si acum si-a semnalat opozitia fata de acumularea de cereale ucrainene in Polonia.

Cerealele se aduna din cauza lipsei capacitatii de transport pentru a le trimite mai departe. Problemele specifice de infrastructura ssunt din cauza trenurilor de marfa ucrainene care folosesc un ecartament diferit de cel al cailor ferate din UE si nevoii de a acorda prioritate importului de carbune in Polonia dupa o interdictie a importurilor rusesti.

De asemenea, a existat o scadere a cererii din Africa din cauza recesiunii economice globale.

De vreme ce razboiul continua, fermierii locali au fost din ce in ce mai vocali in plangerile lor ca sunt subcotati din cauza importurilor din Ucraina, care au crescut la 2,45 milioane de tone in 2022 de la putin sub 100.000 de tone intr-un an normal.

Statele membre UE au aprobat recent 56,3 milioane de euro ca sprijin pentru fermierii bulgari, polonezi si romani, iar Ministerul Agriculturii din Polonia a anuntat compensatii. Cu toate acestea, banii au fost descrisi ca o „picatura in ocean”.

La inceputul acestei luni, ministrul polonez al agriculturii, Henryk Kowalczyk, a fost atacat cu oua in timpul unei discutii cu comisarul UE pentru agricultura, Janusz Wojciechowski.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Campaniile rusesti de sabotaj in UE capata amploare. Sunt vizate fabricile care produc arme pentru Ucraina si infrastructura feroviara

Pe fondul noilor avertismente ale serviciilor de informatii ca Rusia pregateste „acte violente de sabotaj”…

22 de minute ago

Mircea Geoana, atac direct la Ciolacu: „Atunci cand liderii de azi ai tarii se exprima in limba romana, ai senzatia ca iti vorbeste corigentul clasei”

Mircea Geoana, potential candidat la presedintie, sustine ca Romania este condusa de o generatie politica…

57 de minute ago

Germania va achizitiona din Statele Unite trei sisteme de rachete HIMARS pentru a le dona Ucrainei

Ministrul german al apararii, Boris Pistorius, a anuntat ca intentioneaza sa achizitioneze trei lansatoare pentru…

2 ore ago

Presshub: Cat a costat deplasarea Alinei Gorghiu in Brazilia

Cat a costat deplasarea Alinei Gorghiu in Brazilia. Ministrul Justitiei a facut publice costurile vizitelor…

18 minute ago