Festival de turnatorii. Tabara Dragnea il toarna acum pe Tudorel: „Si-a facut vacanta cu Dragnea. S-a rugat fierbinte de Dragnea sa o sustina pe Marieta Safta judecator la CCR”

politica

Tudorel Toader, alegeri, rector, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi

Tabara Dragnea reactioneaza in urma dezvaluirilor lui Tudorel Toader privind presiunile la care a fost supus pentru a fi de acord cu o ordonanta de urgenta pentru amnistie si gratiere. Anca Alexandrescu, fosta consiliera a lui Dragnea si Dancila, incepe sa vorbeasca despre legaturile stranse ale lui Tudorel Tpader cu fostul stapan al PSD.

Anca Alexandrescu sustine ca Tudorel Toader si-a petrecut o vacanta la Neptun impreuna cu Liviu Dragnea si ca s-a rugat „neincetat”de Dragnea pentru a o sustine pe Marieta Safta ca judecator la CCR. Marieta Safta a fost adusa de Tudorel Toader ca secretar de stat in Ministerul Justitiei.

„Interesant este insa cum uita domnul Tudorel Toader vacanta petrecuta la Neptun impreuna cu familia alaturi de Liviu Dragnea. Si mai uita cred si despre rugamintile fierbinti pe care i le adresa lui Liviu Dragnea din 2017 pana in 2019 fara incetare ca PSD sa o sustina pe Marieta Safta judecator la CCR. Ah, da si mai uita si despre discutia privind scoaterea presedintelui din circuitul de numire a procurorilor, in care Liviu Dragnea i-a spus ca nu este de acord dar el a promovat legile fix cu aceasta formulare. Si cu siguranta uita si de insistentele la Viorica de a o salva pe doamna Safta atunci cand a devenit incompatibila si a trebuit sa demisioneze din minister. Si da, a uitat si cum domnia sa si doamna Safta blocau toate actele normative ale Guvernului, toti ministrii Cabinetului fiind exasperati ca nu primesc avize. Si uita si despre jignirile inacceptabile la adresa jurnalistilor. Sa nu mai punem la socoteala si OUG cu dedicatie prin care fiul sau a devenit asistent universitar fara concurs. Ah, si desigur Ordinul de ministru prin care se facea notar ca sa-si aduca fiul de la ‘tara’ la oras… Stati ca am pierdut sirul…”, a scris Alexandrescu pe Realitatea din PSD.

Si despre Dancila, care a confrimat dezvaluirile lui Tudorel Toader, are Anca Alexandrescu multe de spus.

„Dar Viorica oare ce isi mai aminteste? Hai ca e interesant! Cum s-a dus la Timmermans si i-a explicat ca trebuie dat OUG de armonizare a deciziilor CCR? Ah, asta nu? Cum s-a vazut cu abasadorul SUA la UE sa ii explice nedreptatile din justitie? Nu-si aminteste? Sunt sigura ca Ana Birchall le poate aminti si Vioricai si lui Tudorel muuulte! Sau poate isi aminteste de vacantele la mare, la munte, cand juca ping pong cu domnul presedinte! Ah, nu-si mai aminteste! Dar poate despre Legea apelor minerale? Sau Legea minelor? Nu? Sunt sigura insa ca unii isi amintesc. Si sunt la fel de sigura ca atunci cand lui Liviu Dragnea i se va aproba sa vorbeasca cu presa, va confirma tot ce am spus mai sus. Unii au memoria scurta, sau selectiva… sau mult tupeu si cu siguranta nu au caracter!”, a scris Alexandrescu.

Tudorel Toader, ministru al Justitiei, a dezvaluit, luni, in premiera cum Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu si Viorica Dancila au facut presiuni uriase asupra sa pentru a emite o ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Penal, in sensul reducerii termenului de prescriptie a raspunderii penale. De asemenea, liderii PSD si ALDE i-au cerut „amnistie si gratiere”, tot prin ordonanta de urgenta.

„In februarie 2017, la Rectorat a venit Varujan Vosganian. Mi-a dat telefon, care ne cunosteam, este vrancean, a facut liceul in acelasi timp cu mine. A vrut o discutie cu mine la Rectorat, a spus ‘eu vin in numele aliantei, sa va propuna sa deveniti ministru’. Zic ‘lasati-ma sa ma gandesc o saptamana’. Bine. Zice, dar daca da, veniti la Bucuresti, sa vorbiti cu domnul Tariceanu, cu domnul de la PSD (Liviu Dragnea n.red.).

Peste o saptamana ma intalnesc din nou si spun ca eu accept cu doua conditii. ‘Sa nu-mi cereti sa devin membru al unui partid si sa-mi lasati libertatea de decizie’. Eu mi-am facut iluzia ca cu experienta pe care o aveam, de judecator, voi putea sa pun umarul la bunul mers al justitiei. Mi s-a promis ‘Da’. Am acceptat, am depus juramantul, am devenit ministru. Un lider de partid mi-a propus de trei ori sa devin membru de partid, am spus ‘Nu’.

N-am facut ceea ce dansii si-au dorit. Si-au dorit amnistie si gratiere, ordonanta de urgenta. Afirmatia ca romanii vor un moment T zero, ca lumea vrea amnistie, vrea clementa. Eu am spus atunci ca politica penala nu se face prin ordonante de urgenta, este apanul legiuitorului si nu comoetenta Guvernului.

Ce-au mai vrut? Sa modifice Codul de Procedura Penala, sa preia solutiile care rezistasera la CCR. Cu reducerea unui termen de prescriptie, multe le stim. Era un argument acolo, din moment ce nu a fost criticat la CCR articolul cutare inseamna ca este constitutional. Eu am spus un lucru care am crezut ca trece neobservat, ca au existat anumite centre de reflectie. Proiectele de ordonante care mi se serveau mie erau gandite si alcatuite in alta parte. Sa nu-mi cereti sa va spun unde, pentru ca gandul v-ar duce la Parlament. Nu va contrazicc dar nu erau doar la Parlament ci si la cei care dadeau lectii de moralitate”, a declarat Tudorel Toader intr-un interviu acordat lui Cristoiu.

„Mi s-a cerut insistent, de foarte multe ori, odata am avut o intrevedere de patru ore si jumatate la varful varfului, eram patru din tara asta, era si doamna prim-ministru (Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu, Viorica Dancila – n.red.). Mi se cerea sa promovez ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Penal/Procedura penala, cu ce ramasese de la CCR.

Si, eu atunci… patru ore jumate. Era chiar o zi in care eu veneam din strainatate. Eram intr-un soi de oboseala, oboseala aia care uneori te intareste.

Patru ore am discutat. Argumentul meu a fost: care este urgenta ca sa modifici Codul Penal prin procedura de urgenta, sa reduci termenul de prescriptie a raspunderii penale? Ati inceput in Parlament, finalizati in Parlament, nu la Guvern. Sigur, eu stiam ca in acel moment mi-am semnat plecarea din guvern, dar ea era inevitabila”, a mai spus Toader.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: