Fethullah Gulen anunta de ce Erdogan il uraste atat de tare. Interviu eveniment cu cel mai vanat om de catre Turcia lui Erdogan

externe

Clericul turc Fethullah Gulen acordat un interviu ziarului elvetian „Le Matin Dimanche”, partener al publicatiei Die Welt, in care vorbeste despre relatia sa cu pesedintele Turciei, Recep Erdogan. Regomul lui Erdogan il acuza pe Gulen ca s-a aflat in spatele loviturii de stat esuate din 2016.

Iata interviul, tradus de Zaman Romania.

WELT: De ce va uraste Erdogan atat de mult? Totusi ati fost candva aliati.

Fethullah Gulen: Miscarea Hizmet nu a avut niciodata o relatie stransa cu el. Erdogan parea sa impartaseasca ideile noastre despre democratie. Asta e tot. Lupta pentru aceleasi lucruri. Dar odata ajuns la putere, si-a aratat o cu totul alta fata. Nu am putut sustine asta. Scolile noastre apara o viziune a educatiei care este incompatibila cu derapajul lui in autoritarism. De exemplu, aparam dreptul cetatenilor kurzi de a-si folosi limba impreuna cu limba turca. El este cel care considera ca eu sunt dusmanul lui, dar eu nu l-am privit niciodata asa.

I-am cerut doar sa-si respecte promisiunile. Principalul lui dusman este el insusi. El crede ca este cea mai inteligenta persoana din lume, dar in realitate se lasa condus de emotii, de invidie, ura si razbunare. Guvernul sau s-a scufundat in paranoia. Sora mea mai mare trebuie sa locuiasca in subteran si toate persoanele cu acelasi nume de familie ca si mine sunt arestate.

WELT: Diferentele dumneavoastra de opinie isi au asadar radacina in problema kurda, daca va intelegem corect.

Gulen: Erdogan nu este pe aceeasi lungime de unda cu mine. Fostul presedinte turc Turgut Ozal rezolvase o parte din problema, pe vremea cand a fost prim-ministru, prin includerea ministrilor kurzi in cabinetul sau, precum si a social-democratilor si reprezentantilor altor miscari politice. Cred ca ar trebui sa se acorde mai multa libertate si sa fie permisa limba kurda in scoli. Pentru aceasta, este necesar un stat mai puternic descentralizat. Daca s-ar face reforma intr-o buna zi, as recomanda ca aceasta sa se bazeze pe Constitutia SUA, care ofera libertati mari cetatenilor.

WELT: Cat de departe merge conceptul dumneavoastra alternativ de libertate? Erdogan considera ca locul femeilor este in bucatarie. Este si acesta un motiv pentru dezacordul dumneavoastra?

Gulen: (Zambeste.) Personal, nu sunt in favoarea modelului de tip patriarhat, deoarece reprezinta un pas inapoi fata de istoria inceputurilor Islamului. Femeile trebuie sa-si poata gasi locul oriunde in societate. Daca o femeie vrea sa fie judecator sau pilot, nimic n-ar trebui sa o opreasca.

WELT: Erdogan se straduieste de asemenea sa joace un rol pe scena internationala si regionala. Cum vedeti operatiunile sale militare in Siria la sfarsitul lui 2019?

Gulen: Aceasta a fost o diversiune. A vrut sa distraga atentia oamenilor de la problemele interne din Turcia. Aceasta a fost, de asemenea, o noua oportunitate pentru el sa se prezinte ca un om puternic al lumii musulmane. Dar vedem rezultatul clar in Siria. A devenit un criminal sustinand o revolta nerealista. Are o mare responsabilitate in tot ce se intampla. Mii de morti, milioane de refugiati, toate aceste lucruri ingrozitoare. Are mult sange pe maini. Unul dintre fostii sai ministri m-a intrebat cum se poate iesi din criza siriana. I-am raspuns ca ar trebui sa facem un pact pentru a ajunge pas cu pas la democratie.

Am spus ca trebuie sustinut un proces de democratizare treptata in Siria si, daca este necesar, sa il ajutam Assad sa ramana presedinte pentru unul sau doua mandate, asigurandu-ne ca fiecare grup etnic, majoritar sau minoritar, este reprezentat in parlament. Dar mi-au ignorat pur si simplu sfaturile.

WELT: Faptul ca a influentat situatia din Libia se numara printre greselile lui Erdogan?

Gulen: In Libia au existat intotdeauna tensiuni intre diferitele regiuni. Si aici, Erdogan joaca un rol negativ sprijinind anumite grupuri. El aspira sa fie noul lider al lumii musulmane, dar cum sa poti revendica o astfel de pozitie daca sustii procese care conduc la conflicte intre sunniti? El se pierde tot mai mult in propriile contradictii. Toti tiranii narcisisti, precum Hitler sau Stalin, sfarsesc prost. Domnia lor se termina intotdeauna in manifestari de furie. El va avea aceeasi soarta.

WELT: Intre timp, Erdogan continua sa exercite presiuni asupra Occidentului, amenintand ca va iesi din NATO. Credeti ca ar face asta intr-adevar?

Gulen: Erdogan pare sa se apropie de Rusia si Organizatia pentru Cooperare de la Shanghai. Dar asta este un bluf. De fapt, incearca doar o forma de santaj. Nu poate renunta la Occident. Are nevoie de el pentru protectie. El se foloseste de aceasta retorica pentru a-si convinge adeptii. Personal cred ca Turcia trebuie sa-si mentina relatiile cu NATO si Europa.

WELT: In orice caz, problema aderarii Turciei la UE pare sa fi iesit definitiv din discutie. Regretati?

Gulen: In acest moment, cu acest guvern totalitar, nu vad cum ar fi posibil sa devina membra a Uniunii Europene. Nu poti sa te astepti la nimic de la cei ce tin de putere folosind violenta, ura si razbunarea. In ochii Frantei si ai Germaniei, Turcia si-a pierdut toata credibilitatea. Miscarea noastra va lupta intotdeauna pentru apropierea de Uniunea Europeana, deoarece putem invata si beneficia de pe urma acesteia.

WELT: Erdogan pare mai degraba inclinat sa se apropie de Fratia Musulmana. Ce credeti despre asta?

Gulen: Este machiavelic. Apropierea de Fratia Musulmana reprezinta doar o tactica. Daca isi pierd influenta, ii va abandona.

WELT: Care credeti ca va fi pe viitor rolul miscarii dumneavoastra?

Gulen: Hizmet va continua sa fie o fundatie umanitara, deoarece aceasta este chemarea noastra principala. Din pacate, acest lucru este ingreunat de contextul nefavorabil. Suntem o miscare foarte mica, dar vom continua sa ne aparam modelul de armonie sociala, respect reciproc, toleranta si diversitate. Sunt convins ca valorile umaniste ne pot reuni dincolo de apartenentele noastre religioase. Recent, am fost tratat intr-un spital. Acolo am intalnit doctori crestini si evrei care tratau pacienti musulmani cu cel mai mare respect. Am fost miscat de umanitatea lor. Dumnezeu ii judeca pe oameni pentru ceea ce fac si nu pentru aparenta.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: