Fethullah Gulen rupe tacerea, arata cine s-a aflat de fapt in spatele PUCIULUI din Turcia

externe

Clericul turc Fethullah Gulen, aflat in exil in Statele Unite si acuzat de Ankara ca ar fi orchestrat tentativa de lovitura de stat din 15 iulie din Turcia, a declarat ca in spatele puciului esuat s-ar afla de fapt presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relateaza DPA, citata de Agerpres.

‘Atat de multe dovezi au aparut in ultimele zile incat acest lucru a devenit o certitudine’, a declarat joi Fethullah Gulen intr-un interviu acordat DPA, ziarului german Die Zeit si ziarului spaniol El Pais, in locuintei sa din Saylorsburg, Pennsylvania.

Erdogan a planificat lovitura de stat cu un an inainte si a trebuit doar sa astepte momentul potrivit, a declarat Gulen, care traieste in exil in SUA din 1999.

La inceputul acestei luni, guvernul turc a cerut in mod oficial Washingtonului extradarea clericului in varsta de 78 de ani, inamicul numarul unu al Ankarei, aminteste DPA.

Erdogan se foloseste acum de lovitura de stat esuata pentru a-si consolida puterea, a spus Gulen.

Clericul turc a declarat ca in noaptea de 15 iulie, Erdogan a ras in momentul in care avionul lui a aterizat la Istanbul dupa ce membrii armatei au lansat puciul.

‘Se intampla conform planului. El a declarat asta la aeroport’, a declarat Gulen.

Potrivit lui Gulen, Erdogan a numit lovitura de stat un ‘dar de la Dumnezeu’, spunand ca Turcia ‘avea nevoie de asa ceva’ pentru a nu respecta legea si pentru a persecuta mai multi oameni.

Seful statului major si seful serviciului de informatii ‘stiau tot ceea ce se intampla’, a adaugat Gulen.

Gulen a afirmat ca a cerut ca o comisie internationala formata din experti din Statele Unite ale Americii, Germania, Olanda si alte tari sa investigheze tentativa de lovitura de stat si circumstantele sale.

Guvernul turc a ignorat recomandarea sa, a mai spus Gulen, adaugand ca, in cazul in care o astfel de comisie ar gasi o dovada ca el a fost direct implicat in tentativa de lovitura de stat, atunci va suporta consecintele.

Totodata, el a afirmat ca nu crede ca Turcia va indeplini prea curand conditiile care i-au fost impuse pentru a putea adera la UE si a spus ca tara ar trebui amenintata cu impunerea de sanctiuni internationale.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: