externe

„Fie ca pamantul sa arda sub picioarele lui!” Dmitri Medvedev l-a facut tradator pe noul comandant a armatei ucrainene, Oleksandr Sirski, nascut in Rusia

Fostul presedinte rus Dmitri Medvedev a declarat vineri ca noul sef al armatei ucrainene, nascut in Rusia, este un tradator, in timp ce Kremlinul a declarat ca numirea nu va modifica rezultatul a ceea ce Rusia numeste operatiunea sa militara speciala in Ucraina, relateaza Reuters.

Oficialii rusi au comentat dupa ce presedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a inlocuit joi pe popularul sef al armatei tarii sale cu comandantul fortelor sale terestre, un pariu urias intr-un moment in care fortele rusesti preiau initiativa dupa aproape doi ani de razboi.

Zelesnki l-a inlocuit pe comandantul demisionar al fortelor armate ale tarii, generalul Valeri Zalujnii, cu generalul-colonel Oleksandr Sirski, in varsta de 58 de ani.

Sirski s-a nascut in iulie 1965 in regiunea Vladimir din Rusia, care facea parte pe atunci din Uniunea Sovietica. La fel ca multi oameni de varsta sa din fortele armate, a studiat la Moscova – la Scoala Superioara de Comandament Militar – printre colegi care au devenit intre timp comandanti rusi.

A servit timp de cinci ani in Corpul de artilerie sovietic si a trait in Ucraina din anii 1980.

Dmitri Medvedev, fostul presedinte care este in prezent vicepresedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, l-a acuzat pe Sirski, care nu a servit in armata Rusiei post-sovietice, ca si-a incalcat juramantul de ofiter.

„Privind biografia noului comandant-sef al fortelor armate ucrainene, Sirski, se simte un sentiment de ura, dispret si dezgust”, a scris Medvedev pe canalul sau oficial Telegram.

„Dezgust pentru un om care a fost un ofiter rus sovietic, dar a devenit un tradator banderit, care si-a incalcat juramantul si ii serveste pe nazisti, distrugandu-i pe cei dragi. Fie ca pamantul sa arda sub picioarele lui!”, a declarat Medvedev.

„Banderit” este o referire la Stepan Bandera, un nationalist ucrainean din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial care a colaborat cu Germania nazista pentru a lupta impotriva Armatei Rosii. El este considerat un luptator pentru libertate de catre unii ucraineni, dar un tradator de catre multi rusi.

Separat, Kremlinul a declarat ca nu crede ca o schimbare la varful conducerii militare ucrainene ar modifica rezultatul conflictului.

Intr-o convorbire cu reporterii, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Nu credem ca acestia sunt factori care pot schimba cursul operatiunii militare speciale”, folosind termenul preferat de Moscova pentru campania sa din Ucraina.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Razboiul din Ucraina a scoate la iveala si deficientele industriei de armanent a SUA

Deblocarea ajutorului de 61 de miliarde de dolari din partea SUA, in aprilie, a fost…

5 minute ago

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

2 ore ago

Catalin Drula: „Trebuie sa avem un program national de oprit mafia. In toata tara avem metode mafiote de a lucra”

Presedintele USR Catalin Drula a declarat ca in toata tara "PSD si PNL au cuplat…

7 minute ago

Cheltuielile militare ajuta la cresterea economica a Rusiei. Crestere de 5,4% in primul trimestru al anului 2024

Economia Rusiei a crescut cu 5,4% in primul trimestru al anului 2024, arata statisticile oficiale…

50 de minute ago

Primarul Brasovului: „Romania se afla la un moment de rascruce. Nu trebuie sa lasam acest partid comasat sa puna un pumn in gura democratiei din Romania”

Primarul Brasovului Allen Coliban considera ca tara noastra se afla la un moment de rascruce,…

4 minute ago

SUA instaleaza un numar record de 5 milioane de instalatii solare si isi propune 10 milioane pana in 2030

Un comunicat publicat de Asociatia Industriilor de Energie Solara (SEIA) sustine ca SUA a depasit…

52 de minute ago