Filiera Budapesta-Bucuresti-Chisinau. Aceleasi fake news sunt livrate de consilierii israelieni si sunt recitate constiincios

analize

Sorin Ionita, fondator al think-tank-ului EFOR, prezinta o ampla analiza a discursurilor practicate de liderii de la Budapesta (Viktor Orban), Bucuresti (Liviu Dragnea) si Chisinau (Vladimir Plahotniuc) afirmand ca toate au aceeasi sursa, consilieri israelieni, si acelasi scop: instaurarea unor regimuri discretionare. 

Ionita a lucrat si lucreaza cu organizatii din Ungaria si Republica Moldova, fiind un bun cunoscator al situatiei politice din aceste state. El a remarcat ca discursul lui LIviu Dragnea de la Consiliul National al PSD este aproape identic cu cele ale liderilor de la Budapesta si Chisinau.

„Discursul marcheaza deschiderea anului de campanie 2019, cu parlamentare dar mai ales prezidentiale, ce va fi de o virulenta si franchete anti-UE cum n-am avut inca.

Trebuie doar sa fi circulat putin prin regiune (nu-i cazul scrovistenilor) ca sa vezi sursele de copy-paste din discursul lui Dragnea: Budapesta si Chisinau. Intre capitalele est-europene circula teme de manipulare, fake news si conspiratii, meme de internet etc, toate purtate de colo-colo de celebra echipa de consultanti israelieni care sug bani de la guvernele populist-xenofobe ale regiunii vanzandu-le acelasi produs (apropo, nu-i ironic cum niste evrei ajuta la relansarea nationalismului in estul Europei si fac si bani frumosi din asta? Nu le-ar strica acestor cowboy mult prea veseli, de generatie X, o vizita la Yad Vashem). Dar, daca vorbim strict de Romania si Moldova, si de consultanti romani, cu precadere pe linia politica rosie PSD-PD.

Sunt deja doi ani de cand sensul invatarii intre Bucuresti si Chisinau s-a inversat: nu mai iau ei de la noi “bune practici europene” ci Dragnea ia de la Plahotniuc tehnologii de calarit tara in zona gri, in afara statului de drept. Deja existau in parlament, in zona Plesoianu-Serban (baieti laudati pe Sputnik), bucati de legislatie de inspiratie kremlinista, tradusa din rusa la Chisinau pentru uz local, apoi strecurata prin contrabanda la Bucuresti. Discursul de aseara consacra fratia transfrontaliera a echipelor de campanie, Moldova fiind in plina turatie pentru alegerile de peste doua luni”, scrie Ionita pe contributors.ro.

El prezinta si doua cazuri de fake news de la Chisinau pe care Dragnea le-a preluat in atacurile sale:

„Ieri lui Dragnea i-au fost livrate de copywriteri doua subiecte fresh de la Chisinau:

Cazul Open Dialogue / Kozlowska, inventat in 2018 la Varsovia, o manipulare pe linia clasica anti-Soros, in care impotriva unui ONG si unei activiste ucrainence se aduc acuze grave. Sesizand potentialul, guvernul de la Chisinau imprumuta povestea si o transforma in caz national, face comisie de ancheta parlamentara si publica un raport oficial, incercand sa manjeasca opozitia civica moldoveneasca cu acuze ridicole de frauda financiara, trafic de arme, etc. La putina vreme dupa aceea, ce sa vezi: o publicatie romaneasca cu ochi albastri scoate o versiune adaptata local a insailarii moldovenesti, in care miscarea #Rezist e acuzata ca a primit de la fundatia Batory din Varsovia (fosta fundatie Soros din anii ’90), prin bunele gratii ale Kozlowskai, suma de 15 milioane euro sub forma de bitcoins! Aseara Dragnea a facut referire fix la fake news asta, la fel cum Trump arunca fake news culese din surse de troleala. De unde se vede ca statul paralel si jurnalistii cu epoleti sunt citabili atunci cand servesc cauza PSD, nu-s mereu nasoi.

In noiembrie comisia de ancheta din Parlamentul Moldovei si-a publicat raportul pe cazul Open Dialogue iar liderii coalitiei de guvernare au facut declaratii publice dure la TV si au cerut anchetarea opozitiei pentru tradare de tara. Fix o luna mai tarziu, Dragnea preia scriptul si cere acelasi lucru pentru Iohannis, cu o justificare la fel de implauzibila. Cererea lui in acest sens catre Tudorel Toader e o supralicitare sau o stangacie de Bucuresti: evident ministrul justitiei nu-i va da curs, deoarece nu exista temei juridic. Prognoza mea este insa ca Dragnea va primi curand instructiuni suplimentare de la Chisinau iar in 2019 veti vedea comisii parlamentare de ancheta contra presedintelui, opozitiei etc, pentru ca acest instrument politic e mult mai flexibil si mai usor de valorificat propagandistic.

Pe langa astea, sa nu uitam ca aministia si gratierea in sine sunt o tema dezbatuta intens si profesionist la Chisinau, inca dinainte de a deveni una in Romania – desigur, sub forma de amnistie fiscala, ca penala nu e cazul acolo, justitia fiind complet sub papucul puterii si nereusind sa condamne vreodata pe cineva care conteaza. Iata cum fostii studenti, admiratori pe fata sau emuli moldoveni ai lui Tudorel Toader, precum Tanase sau Candu, ajung sa-si depaseasca rapid maestrul si sa-l puna in umbra”, mai arata Sorin Ionita.

Iata si temele identice cu cele din discursurile ultranationalistului Viktor Orban:

„Pe partea economica, echipa de consultanti politici a cooperat evident cu Darius Valcov, ale carui degetele cu urme de rigips se vad peste tot pe foile lui Dragnea. Temele de import de la Budapesta, pilotate cu succes de Viktor Orban, sunt acolo, cu toate cuvintele-cheie declansatoare de emotii: multinationalele care ne fura; europenii care ne pun duble standarde ca sa ne umileasca si sa ne tina in sclavie; bancile care fac nu-stiu-ce cu dobanzile (copita si in Isarescu, ceea ce nu strica niciodata); teme de panica alimentara, clasice in Europa inca din anii ’50, in care corporatiile conspira ca sa ne hraneasca poporul cu otravuri, in cautare de profit exportabil; samd”, explica Ionita.

Citeste articolul integral pe contributors.ro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: