externe

Filipine acuza China ca i-a avariat doua nave in zona disputatului atol Scarborough

Filipine a acuzat marti paza de coasta chineza de hartuirea si de avarierea a doua dintre ambarcatiunile sale intr-o zona disputata a Marii Chinei de Sud, respingand pozitia Beijingului conform careia ar fi expulzat acele nave din zona aprig disputata, transmite Reuters.

Grupul operativ al Filipinelor pentru problemele Marii Chinei de Sud a declarat ca o nava de paza de coasta si o nava de pescuit au fost avariate de tunurile de apa folosite de navele garzii de coasta chineze, in timp ce navele se indreptau spre atolul Scarborough, pentru a ajuta pescarii filipinezi din zona.

Nava de pescuit a fost lovita de trei ori atat de paza de coasta chineza, cat si de navele maritime, a spus grupul operativ.

Nicio tara nu are suveranitate asupra atolului Scarborough, situat strategic, o zona de pescuit excelenta, aproape de principalele cai de navigatie, care este folosita de mai multe tari. Atolul se incadreaza in zona economica exclusiva (ZEE) a Filipinelor.

„Aceste ultime demonstratii ale comportamentului ilegal si iresponsabil al Chinei evidentiaza nerespectarea flagranta a acesteia fata de exercitarea legala de catre Filipine a drepturilor sale in propria ZEE”, a declarat grupul operativ intr-un comunicat.

China pretinde suveranitatea asupra unei mari parti a Marii Chinei de Sud, o zona care aduce un venit de mai mult de 3 trilioane de dolari anual din transportul maritim, inclusiv parti revendicate de Filipine, Vietnam, Indonezia, Malaezia si Brunei.

Un tribunal international din 2016 a declarat ca cererea extinsa a Chinei nu are temei juridic, o decizie pe care Beijingul a respins-o.

Filipine a spus ca actiunile Chinei au ridicat intrebarea cat de sincera a fost in eforturile de a reduce tensiunile pe calea navigabila.

Paza de coasta filipineza a spus ca vasele filipineze au ramas in zona.

„Aceasta avariere serveste ca dovada a presiunii puternice a apei folosita de paza de coasta chineza in hartuirea navelor filipineze”, a declarat purtatorul de cuvant al pazei de coasta filipineze, Jay Tarriela, intr-un comunicat.

China a ocupat atolul de mai bine de un deceniu. Apele din jurul lagunei sale, care a fost multa vreme un sanctuar pentru nave in timpul furtunilor, au fost locul mai multor confruntari in ultimii ani.

Paza de coasta a Chinei a declarat ca navele au fost expulzate, dar nu a oferit detalii despre incident.

„China indeamna partea filipineza sa inceteze imediat actele sale provocatoare de incalcare a dreptului comunitar si sa nu conteste hotararea ferma a Chinei de a-si proteja suveranitatea”, a declarat Lin Jian, purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, la o conferinta de presa.

Tarriela a declarat ca nava BRP Bagacay, a suferit avarii minore si ca navele chineze au instalat o bariera plutitoare la intrarea in atol pentru a restrictiona accesul.

Grupul operativ filipinez a declarat ca nava de pescuit a suferit daune la sistemele sale de navigatie, electrice, de ventilatie si radio.

China si Filipine s-au acuzat reciproc de comportament ilegal la atolul Scarborough, iar Manila a convocat recent un diplomat chinez pentru a explica manevrele agresive. China acuza, de obicei, Filipine ca le invadeaza teritoriul.

Cele doua tari au spus anterior ca vor cauta o mai buna comunicare in legatura cu infruntarile din Marea Chinei de Sud, dar tensiunile au crescut recent, pe masura ce Filipine stabileste legaturi diplomatice si militare mai stranse cu Statele Unite.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Recent Posts

Georgia sugereaza ca ar putea anula legea „agentilor straini” in schimbul unui pachet de sprijin economic si de securitate de la Washington

Legea „agentilor straini” care a scos sute de mii de oameni pe strazile din Tbilisi,…

6 ore ago

Micile state insulare saluta decizia Tribunalului International pentru Dreptul Marii: Gazele cu efect de sera constituie poluare marina

Tribunalul International pentru Dreptul Marii a decis, marti, ca gazele cu efect de sera constituie…

6 ore ago

Spania isi recheama permanent ambasadorul din Argentina. Presedintele sud-american Milei reactioneaza: „Tampeniile unui socialist arogant”

Spania a anuntat ca isi retrage definitiv ambasadorul din Argentina ca urmare a disputei diplomatice…

5 ore ago

Israelul da inapoi in privinta confiscarii echipamentul de transmisiune live ale Associated Press

Autoritatile israeliene au confiscat marti o camera si echipamentul de transmisiune video ale Associated Press,…

5 ore ago

Site-ul presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat numele constitutional al tarii, revenind la abrevierea MK sau simplu, Macedonia

Site-ul oficial al presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat referintele la numele constitutional al tarii…

5 ore ago