Filipine acuza navele pazei de coasta chineze ca s-au ciocnit „intentionat” de navele sale

externe

Filipine a acuzat luni navele pazei de coasta chineze ca s-au ciocnit „intentionat” cu ambarcatiunile sale intr-o misiune de reaprovizionare intr-o parte disputata a Marii Chinei de Sud, pe masura ce legaturile s-au deteriorat intre aliatul SUA din Asia de Sud-Est si Beijing, potrivit Reuters.

Cele doua tari s-au acuzat reciproc in urma incidentului de duminica, care a fost cel mai grav de pana acum in apele din jurul atolului disputat Second Thomas, desi nimeni nu a fost ranit.

China a declarat duminica ca ambarcatiunile filipineze „s-au lovit periculos” de navele de paza de coasta si cu „navele de pescuit chinezesti” din zona.

Luni, ambasada Chinei la Manila a declarat ca a depus o plangere cu privire la „patrunderea” navelor sale si a cerut guvernului filipinez sa inceteze „provocarile” pe mare si sa inceteze sa pateze reputatia Chinei cu „atacuri fara temei”.

Oficialii ai Consiliului de Securitate Nationala din Filipine, paza de coasta, Ministerul de Externe, Ministerul Apararii si fortele armate au condamnat actiunile pazei de coasta chineze.

Alaturi de aliatul sau, Statele Unite si-au exprimat in mod oficial ingrijorarea intr-o declaratie despre care Ministerul de Externe al Chinei a spus ca a ignorat faptele.

Intr-un apel cu omologul sau filipinez Eduardo Ano, consilierul american pentru securitate nationala, Jake Sullivan, a reiterat, luni, sprijinul SUA pentru Manila in urma incidentului, numind actiunile maritime chineze „periculoase si ilegale”, potrivit Casei Albe.

Secretarul filipinez al Apararii, Gilberto Teodoro, a declarat in timpul unei conferinte de presa ca „Paza de coasta chineza si navele militiei maritime, intr-o incalcare flagranta a dreptului international, au hartuit si lovit in mod intentionat” barca de aprovizionare si nava pazei de coasta din Manila.

„Aceasta este o escaladare grava a activitatilor ilegale desfasurate de guvernul chinez in vestul Marii Filipinelor, in totala nesocotire a oricarei norme sau conventii de drept international”, a spus Teodoro dupa ce a participat la o intalnire de securitate convocata de presedintele Ferdinand Marcos Jr.

Teodoro a recunoscut, de asemenea, „sprijinul aliatilor nostri si al natiunilor similare precum Statele Unite, Japonia, Australia, Germania, Canada, Tarile de Jos, Regatul Unit si Uniunea Europeana in condamnarea agresiunii si actiunilor expansioniste ale Chinei”.

El a spus ca Ministerul de Externe l-a convocat pe ambasadorul chinez Huang Xilian pentru a „condamna actul nesabuit si ilegal al guvernului chinez”.

Din 2022, de cand Marcos a venit la putere, Filipine a cautat legaturi mai stranse cu aliatul sau traditional, Statele Unite, depunand in acelasi timp plangeri din ce in ce mai multe cu privire la comportamentul agresiv al Chinei.

Spre deosebire de atitudinea mai pro-chineza adoptata de administratia anterioara, guvernul lui Marcos a depus 122 de proteste diplomatice impotriva actiunilor agresive ale Chinei in Marea Chinei de Sud.

Aceste incidente au inclus incercari de a bloca misiunile de reaprovizionare in Filipine si utilizarea tunului cu apa in 5 august.

Misiunile obisnuite de reaprovizionare sunt pentru un numar mic de militari filipinezi care traiesc la bordul unei vechi nave de razboi care a fost esuata in mod deliberat pe atolul Second Thomas in 1999 pentru a sustine pretentiile de suveranitate a Manilei.

Atolul nelocuit, cunoscut in Manila ca Ayungin si in China ca Renai, se afla in zona economica exclusiva de 200 de mile marine a Filipinelor si este situat strategic pe una dintre cele mai aglomerate rute comerciale din lume.

Medel Aguilar, purtatorul de cuvant al armatei filipineze, a declarat ca a duminica a fost pentru prima data cand navele chineze au recurs la ciocnirea cu barci de aprovizionare.

O imagine de duminica publicata de paza de coasta filipineza a aratat ca trei din cele patru nave implicate in misiunea de reaprovizionare sunt inconjurate de sapte nave mai mari ale pazei de coasta chineze si militiei maritime.

China a descris duminica actiunile intreprinse de navele sale de paza de coasta drept „profesionale si retinute” si a spus ca navele filipineze „au patruns in apele Renai”.

Teodoro a spus ca „Beijingul nu are nicio jurisdictie sau autoritate sau dreptul de a efectua orice operatiuni” in zona economica exclusiva a Filipinelor.

Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga a concluzionat in 2016 ca cererea extinsa a Beijingului asupra Marii Chinei de Sud nu este intemeiata. China sustine ca nu accepta nicio pretentie sau actiune bazata pe hotarare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: