Filipine protesteaza impotriva actiunilor Chinei in Marea Chinei de Sud

externe

Filipine a acuzat navele Garzii de Coasta chineze ca au tras cu tunuri cu apa in trei nave de aprovizionare filipineze in apropierea unui atol disputat din Marea Chinei de Sud, potrivit NHK.

Oficialii de la Manila au declarat sambata ca incidentul a avut loc in vecinatatea atolului Scarborough, la aproximativ 200 de kilometri vest de insula Luzon.

Oficialii au mai spus ca tunurile cu apa au fost folosite de cel putin opt ori, ceea ce a dus la deteriorarea echipamentelor de comunicatii si a altor echipamente de pe una dintre cele trei nave.

Imaginile difuzate arata o nava filipineza prinsa intre doua nave ale Pazei de Coasta chineza si lovita de tunurile cu apa.

Oficialii filipinezi au mai spus ca o nava chineza a folosit un dispozitiv acustic pentru a provoca disconfort sever unor membri ai echipajului filipinez.

Consiliul National de Securitate din Filipine a condamnat actul ca fiind „nu doar ilegal, ci si inuman”.

De asemenea, a subliniat ca o hotarare din 2016 a unui tribunal international de arbitraj a recunoscut, de asemenea, ca Filipine are drepturi traditionale de pescuit in apele din jurul atolului Scarborough.

Intre timp, Garda de Coasta din China a anuntat ca a implementat masuri de control in conformitate cu legea impotriva a trei nave filipineze ale Biroului pentru Pescuit si Resurse Acvatice care au intrat in apele din jurul insulei Huangyan – numele chinezesc al atolului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: