Filipine trimite marina de razboi pentru a-si restabili suveranitatea asupra apelor disputate cu China: „Vom face totul pentru a ne asigura ca drepturile noastre suverane sunt respectate”

externe

Nave Filipine

Filipine si-a consolidat prezenta in Marea Chinei de Sud prin amplasarea unei nave de razboi pentru a-si afirma suveranitatea si pentru a contracara presupusele activitati de revendicare chinezesti, relateaza SCMP.

Eforturile depuse de Manila reflecta o strategie pe mai multe fronturi pentru a aborda tensiunile tot mai mari din apele disputate, spun analistii.

Comodorul Roy Vincent Trinidad, purtatorul de cuvant al Marinei filipineze pentru Marea Filipinelor de Vest, a confirmat marti amplasarea unei nave de razboi la Sabina Shoal, o zona maritima din Marea Filipinelor de Vest situata la 75 de mile marine (120 km) de coasta insulei filipineze Palawan.

„Marina si-a sporit patrularile in Sabina Shoal. In ultimele zile, am avut o nava de razboi stationata in zona. Acest lucru este pentru a ne asigura ca oricine aduna corali morti in Sabina Shoal, vom fi capabili sa le demascam activitatile”, a declarat Trinidad pentru ABS-CBN News.

Marea Filipinelor de Vest este termenul folosit de Manila pentru sectiunea din Marea Chinei de Sud care defineste teritoriul sau maritim si include zona sa economica exclusiva (ZEE).

Trinidad s-a referit la descoperirea de catre Filipine a unor gramezi de corali zdrobiti in apropierea Sabina Shoal in weekend, despre care oficialii au spus ca este un semn ca China intreprinde activitati de recuperare a terenurilor in zona pentru a construi o insula care sa zadarniceasca miscarile navelor filipineze.

„Vom face totul pentru a ne asigura ca Sabina si toate celelalte caracteristici din ZEE vor ramane sub suveranitatea si drepturile suverane ale Filipinelor”, a declarat Trinidad.

Paza de coasta filipineza a declarat ca situatia de la Sabina Shoal este similara cu ceea ce s-a intamplat recent in Sandy Cay de pe insula Pag-asa, cunoscuta si sub numele de insula Thitu, unde recifele de corali au fost grav avariate, cu resturi imprastiate in toata zona.

Purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a negat marti acuzatiile, afirmand ca acuzatiile privind „revendicarile Chinei” sunt zvonuri raspandite de Filipine, menite sa defaimeze China si sa induca in eroare comunitatea internationala.

Intr-un interviu separat, acordat marti, la One News PH, Trinidad a declarat ca recentele activitati agresive ale Chinei in Marea Filipinelor de Vest, inclusiv utilizarea de catre navele sale a tunurilor de apa pentru a perturba activitatile Garzii de Coasta filipineze, au fost incercari de a atrage Manila in vederea declansarii unui conflict deschis.

„Este o noua fata a agresiunii, actiunile lor sunt acum mai mult orientate spre impunerea vointei lor. De data aceasta, tunurile lor de apa sunt foarte puternice. Este o escaladare a actiunilor anterioare ale acestora, dar nu suntem inca in pragul unui conflict”, a declarat el.

„Ei ar vrea sa castige fara sa lupte. Dar, mai ales, fara ca adversarul sa riposteze impotriva lor. Asa ca vor face tot ceea ce nu este in carte, cu exceptia faptului ca vor trage primul foc de arma… facandu-te sa comiti prima greseala”.

Analistul politic Sherwin Ona, profesor asociat de stiinte politice la Universitatea De La Salle din Manila, a declarat pentru This Week in Asia ca amplasarea navelor de razboi indica faptul ca marina va spori acum „resursele limitate ale Pazei de Coasta din Filipine”, care a fost in mare parte responsabila de patrularea si monitorizarea apelor disputate.

Jose Antonio Custodio, analist in domeniul apararii si membru al Consortiului de Cercetatori Indo-Pacific, a declarat ca implicarea marinei militare in patrulari in jurul Marii Filipinelor de Vest indica faptul ca Manila se pregateste pentru o potentiala escaladare.

„Daca este necesar, marina filipineza poate raspunde rapid la orice situatie in curs de dezvoltare”, a declarat Custodio pentru This Week in Asia.

Pe fondul activitatilor recente ale Beijingului in Marea Chinei de Sud, Filipine si Statele Unite au convenit sa coopereze in ceea ce priveste potentiala utilizare a tehnologiei spatiale pentru cunoasterea domeniului maritim si pentru a supraveghea navele aflate in apele teritoriale si ZEE ale Manilei.

Ray Powell, expert maritim si analist de securitate la Gordian Knot Center for National Security Innovation de la Universitatea Stanford, a declarat ca Manila are multe de castigat printr-o cooperare spatiala sporita cu SUA, in special in Marea Filipinelor de Vest.

„Un acces mai bun la tehnologia spatiala poate ajuta Filipine sa-si imbunatateasca cunoasterea domeniului maritim si comunicatiile”, a declarat Powell.

„Nu stim inca de ce va fi nevoie pentru a descuraja efectiv agresiunea Chinei in Marea Filipinelor de Vest. Pana acum, Beijingul nu a fost descurajat, ci, de fapt, a escaladat, dar escaladarea sa nu a facut decat sa sporeasca determinarea Filipinelor si sprijinul sau international”, a subliniat expertul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: