Filmul „Oppenheimer”, marele castigator al galei Oscar din acest an, cu sapte premii. Premiul Oscar pentru documentar, castigat de „20 de zile la Mariupol”

externe

premii Oscar, 2024, Oppenheimer, 20 de zile la Mariupol

Filmul ​„Oppenheimer” a fost marele castigator al celei de-a 81-a editii a premiilor Oscar, desfasurate in aceasta noapte la Dolby Theatre din Los Angeles. Povestea crearii bombei atomice a strans sapte Oscaruri, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun actor si cel mai bun regizor.

„Oppenheimer” a castigat cel mai ravnit Oscar, cel pentru cel mai bun film. Christopher Nolan a fost desemnat cel mai bun regizor, aflandu-se la primul lui Oscar, dupa ce a devenit celebru regizand Insomnia, Inception, Cavalerul Negru si alte productii de succes. Cillian Murphy a castigat primul sau premiu Oscar pentru rolul titular din filmul „Oppenheimer”, despre fizicianul care a condus proiectul american de obtinere a bombei nucleare in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Emma Stone a castigat cel de-al doilea premiu Oscar din cariera, impunandu-se la categoria pentru rol principal feminin cu interpretarea pe care i-o da unei femei inviate din morti in comedia neagra „Poor Things”.

Premiile Oscar pentru cei mai buni actori intr-un rol secundar au mers in 2024 la Da’Vine Joy Randolph si Robert Downey Jr.
Da’Vine Joy Randolph, care interpreteaza rolul unei mame indurerate care lucreaza intr-o cantina in comedia „The Holdovers”, se afla la primul premiu Oscar si l-a acceptat cu lacrimi in ochi.

Robert Downey Jr. a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar cu filmul „Oppenheimer”, in care interpreteaza un birocrat care incearca sa-l distruga pe celebrul fizician J. Robert Oppenheimer. Actorul il interpreteaza pe Lewis Strauss, fostul presedinte al U.S. Atomic Energy Commission, care a instrumentat o campanie in spatele scenei in care il acuza pe J. Robert Oppenheimer de simpatii comuniste.

Productia britanica „The Zone of Interest”, despre familia unui ofiter german care traia chiar langa lagarul de exterminare din Auschwitz in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, a castigat premiul Oscar pentru film international, regizorul sau condamnand violenta conflictului dintre Israel si Hamas.

Justine Triet si Arthur Harari au castigat premiul pentru cel mai bun scenariu original pentru „Anatomy of a Fall”, in timp ce Cord Jefferson a castigat premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat pentru „American Fiction”.

Primul Oscar din istoria Ucrainei a revenit documentarului „20 Days in Mariupol”. „Imi doresc sa nu fi facut niciodata acest film”, a spus pe scena, intr-un discurs emotionat, regizorul Mstyslav Chernov. „Imi doresc sa schimb premiul pentru ‘Rusia nu a atacat niciodata Ucraina’. „Cinema-ul creeaza amintirile si amintirile fac istoria. As renunta la toata recunoasterea pentru ca Rusia sa nu ucida zeci de mii de compatrioti ai mei ucraineni. Imi doresc ca ei sa elibereze toti ostaticii, toti soldatii care isi protejeaza pamanturile, toti civilii care se afla acum in inchisorile lor. Dar nu pot schimba istoria, nu pot schimba trecutul”, a mai spus el.

Iata lista completa a premiilor decernate la editia din 2024 a Oscarurilor:

– Cel mai bun film: „Oppenheimer”

– Actor in rol principal: Cillian Murphy, „Oppenheimer”

– Actrita in rol principal: Emma Stone, „Poor Things”

– Regie: Christopher Nolan, „Oppenheimer”

– Actor in rol secundar: Robert Downey Jr., „Oppenheimer”

– Actrita in rol secundar: Da’Vine Joy Randolph, „The Holdovers”

– Scenariu adaptare: „American Fiction” (Cord Jefferson)

– Scenariu original: „Anatomy of a Fall” (Justine Triet si Arthur Harari)

– Animatie/lungmetraj – „The Boy and the Heron” (producatori Hayao Miyazaki si Toshio Suzuki)

– Animatie/scurtmetraj „War is Over! Inspired by the Music of John & Yoko” (Dave Mullins si Brad Booker)

– Film international: „The Zone of Interest” – Marea Britanie

– Documentar/lungmetraj: „20 Days in Mariupol” (Mstyslav Chernov, Michelle Mizner si Raney Aronson-Rath)

– Documentar/scurtmetraj: „The Last Repair Shop” (Ben Proudfoot si Kris Bowers)

– Coloana sonora: „Oppenheimer” (Ludwig Goransson)

– Cantec original: „What Was I Made For?”, „Barbie” (Billie Eilish si Finneas O’Connell)

– Sunet: „The Zone of Interest” (Tarn Willers si Johnnie Burn)

– Design de productie: „Poor Things” (James Price, Shona Heath, Zsuzsa Mihalek)

– Film/scurtmetraj: „The Wonderful Story of Henry Sugar” (Wes Anderson si Steven Rales)

– Imagine: „Oppenheimer” (Hoyte van Hoytema)

– Machiaj: „Poor Things” (Nadia Stacey, Mark Coulier si Josh Weston)

– Costume: „Poor Things” (Holly Waddington)

– Efecte speciale: „Godzilla Minus One” (Takashi Yamazaki, Kiyoko Shibuya, Masaki Takahashi si Tatsuji Nojima)

– Montaj: „Oppenheimer” (Mary Milliken si Jonathan Oatis).

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: