Filorusul spagar Igor Dodon il ataca si el pe Siegfried Muresan: „Republica Moldova este denigrata”

politica

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a reactionat sambata la scandalul provocat de o postare acida a premierului Ion Chicu la adresa europarlamentarului roman Siegfried Muresan ce a atras un sir de reactii dure oficiale din partea Bucurestiului, consemneaza Unimedia.info, informeaza Agerpres. Dodon a fost filmat anul trecut primind o punga neagra de la oligarhul Vlad Plahotniuc.

Igor Dodon se declara ingrijorat de incercarea „unora de a deteriora relatiile externe ale Republicii Moldova” cu unii parteneri, dar aduce critici, la randul sau, declaratiilor lansate periodic de catre europarlamentari la adresa guvernarii de la Chisinau.

„In ultimele zile au fost facute mai multe declaratii care ar putea afecta in mod nejustificat relatiile bune si parteneriatul strategic pe care Republica Moldova il are cu diferiti parteneri externi si in special cu Romania si Federatia Rusa. Pozitia mea a ramas neschimbata si consecventa – pledez pentru o politica externa echilibrata, relatii reciproc avantajoase si cu Estul si cu Vestul, in care pe primul plan este interesul nostru national si bunele relatii cu partenerii strategici externi”, a scris presedintele Dodon pe pagina sa oficiala de Facebook.

Totodata, Igor Dodon critica declaratiile unor europarlamentari, care in mod intentionat ar denigra Republica Moldova si institutiile sale.

„Constat cu ingrijorare modul provocator in care este denigrata Republica Moldova si institutiile sale de catre unii europarlamentari, care pe parcursul ultimilor ani par a fi mai degraba membri ai unor partide de opozitie din Republica Moldova si au o abordare partizana in ceea ce priveste interesul cetatenilor nostri, una care creeaza adesea tensiuni si distorsioneaza realitatile din tara noastra”, mai mentioneaza el in postare.

”Republica Moldova beneficiaza de un sprijin generos din partea partenerilor externi, acest lucru s-a vazut si in timpul crizei pandemice pe care o traversam, lucru pentru care le suntem deplin recunoscatori. Asta este ceea ce cu adevarat ramane important in relatia noastra”, a adaugat Igor Dodon.

Si Partidul Democrat (PD), ce face parte din coalitia de guvernare de la Chisinau, si-a exprimat dezacordul fata de modul „tendentios si lipsit de respect” in care europarlamentarul Siegfried Muresan da aprecieri guvernelor din Republica Moldova, mai noteaza Unimedia.info. Formularile categorice privind „esuarea gestionarii crizei Covid si esuarea reformelor” sunt superficiale si neadevarate, sustin democratii. PD s-a disociat insa si de limbajul folosit de catre Ion Chicu in postarea sa de pe Facebook.

„Stau si ma uit eu la baietasii astia romani oplositi prin structurile europene, care vin cu „patronajul” peste noi… Ratati, nimic in viata si in tara realizat, numai de „adus mingi” buni… Ce-ai facut june in tara ta, ca geme de cea mai mare coruptie din Europa?”, a scris Ion Chicu, referindu-se la Siegfried Muresan, care a afirmat ca guvernul de la Chisinau a esuat in gestionarea crizei COVID, precum si in implementarea reformelor si doar guvernul Maiei Sandu a inregistrat progrese reale.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a venit la randul sau cu un comunicat de presa in care a condamnat declaratiile premierului Chicu, iar ambasadorul Republicii Moldova in Romania a fost convocat pentru explicatii.

”Fata de declaratiile denigratoare la adresa Romaniei postate in cursul zilei de astazi, 22 mai 2020, pe o platforma de socializare, de catre Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE roman considera ca acestea sunt complet inacceptabile si isi exprima dezacordul puternic fata de continutul acestora. Declaratiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atat mai inadecvate cu cat, in contextul actual al pandemiei de COVID-19, Romania a oferit, in mod dezinteresat, un sprijin substantial Republicii Moldova, demonstrand solidaritate si fiind astfel alaturi, in mod concret, de cetatenii Republicii Moldova intr-un moment foarte dificil. MAE apreciaza ca aceste declaratii denota o profunda lipsa de respect la adresa Romaniei si a relatiei bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeana a Republicii Moldova”, se mentioneaza in comunicatul emis de MAE roman.

Mai mult despre: ,

Comentarii: