Financial Times anunta intreaga lume: „Un infractor preia controlul UE”. Corespondenta din Bucuresti si Teleorman

analize

Titlu devastator in celebra publicatie Financial Times: „Romania’s convicted powerbroker faces EU scrutiny”. Jurnalista Valerie Hopkins, corespondent al publicatiei in sud-estul Europei, a fost chiar si in Teleorman pentru a aflas cine este cu adevarat Liviu Dragnea.

„Liviu Dragnea trage sforile in tara care preia presedintia UE”, este subtitlul din Financial Times.

Oricine se teme ca Romania ar putea deveni feuda lui Liviu Dragnea, cel mai influent politician, cel care trage toate sforile si face toate jocurile in culise, poate gasi destule dovezi in acest sens chiar in Alexandria, orasul de unde vine liderul PSD. Vila imensa a lui Dragnea, cu teren de tenis si piscina, se afla chiar in apropierea centrului orasului, dintr-unul din cele mai sarace judete, scrie Financial Times.

Nu departe de vila sa se afla sediul central al agentiei care a fost condusa de fosta sa sotie, Bombonica, implicata in dosarul in care liderul PSD a fost condamnat, in prima instanta, la 3 ani si jumatate de inchisoare pentru abuz in serviciu, ca urmare a angajarii fictive a doua membre ale partidului social-democrat. Dragnea a contestat decizia in instanta, procesul fiind in derulare.

In capatul celalalt al orasul este complexul Tel Drum, compania de constructii de drumuri care sta la baza unui alt dosar. Procurorii spun ca Tel Drum a fost un vehicul pentru imbogatirea lui Dragnea si a familiei sale, companie care este implicata in mai multe afaceri cu consiliul judetean, amintesc autorii articolului.

Potrivit procurorilor, partea din frauda consta in umflarea numarului de km construiti de companie, sesizarea in acest dosar pornind de la ancheta Olaf. Dragnea neaga insa acuzatiile.

“Ei cred ca sunt invincibili”, spune Carmen Dumitrescu, un jurnalist local care a documentat si a scris mai multi ani despre afacerile liderului PSD.

Jurnalistii Financial Times mai amintesc ca Dragnea nu poate fi prim ministru din cauza unei alte condamnari, cea din dosarul referendumului in care a fost gasit vinovat pentru frauda electorala. Cu toate acestea, el este omul care conduce guvernul si a exercitat o influenta imensa pentru a incerca sa se protejeze pe el si pe membrii sai de partid de anchetele procurorilor DNA.

Luna trecuta, Dragnea i-a cerut din nou celui de-al treilea premier al sau de la preluarea puterii in 2017, Viorica Dancila, sa ia masuri pentru dezincriminarea unor fapte de coruptie.

”De ce sunt amnistia si gratierea asa o blasfemie?”, a spus Dragnea la o reuniune de partid. El le-a cerut parlamentarilor sa demareze procedura de punere sub acuzare pentru ”inalta tradare” a presedintelui Klaus Iohannis, care se opune masurilor de diminuarea a luptei anti-coruptie.

Desi este liderul unui partid de centru stanga, Dragnea nu are niciun fel de viziune privind reformele economice. ”Este primul lider roman care nu are niciun fel de ideologie”, comenteaza Cristian Tudor Popescu. “Litera D din acronimul PSD nu vine de la democratic, ci de la Dragnea”, mai sintetizeaza el situatia politica.

Trecand in revista cariera politica a lui Dragnea si precizand ca acesta a condus PSD in victoria din alegerile parlamentare din 2016, jurnalistii relateaza despre demiterea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, masurile de amendare a legilor justitiei si a codurilor penale, unele dintre acestea fiind insa respinse de Curtea Constitutionala a Romaniei.

“Romania nu a fost niciodata mai corupta decat in 2018. Pentru ca acum coruptia fost institutionalizata”, comenteaza si Victor Ponta pentru Financial Times.

Publicatia mai precizeaza ca popularitatea lui Liviu Dragnea a scazut si mai mult dupa aparitia unei valize la finalul lunii octombrie in Teleorman, care continea documente referitoare la afacerile liderului PSD cu Tel Drum si partidele sale de vanatoare.

Cand Romania a intrat in UE, oficialii europeni au impus un mecanism de supraveghere in ceea ce priveste justitia si lupta anticoruptie (MCV). In noiembrie, Bruxelles-ul a tras un semnal de alarma cu privire la regresele pe care le face Bucurestiul si a atras atentia asupra atacurilor la adresa statului de drept.

Inspirat de premierul Ungariei vecine, Viktor Orban, Dragnea si aliatii sai au raspuns criticilor formulate de liderii europeni atacand Uniunea Europeana, cu toate ca 91% dintre romani vor ramanerea in interiorul blocului comunitar. “Nu mai pot accepta toate minciunile care vin din vest si care spun ca facem legi in beneficiul nostru”, spune Dragnea in decembrie.

In provincia saraca din sudul Romania, vila lui Dragnea pare un monument al imunitatii.

Paul, un localnic de 74 de ani, care a refuzat sa isi dea numele intreg, isi aminteste cum Dragnea a inceput sa cumpere pamant de la vecini pentru a-si construi casa imensa. Batranul nu a putut vorbi cu acesta de ani de zile, desi sunt vecini. ”Daca incerci sa-l atingi, iti scapa pur si simplu”, spune el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: