analize

Financial Times: „Contraofensiva Ucrainei va fi foarte dificila”. Rusia a intins cinci linii de aparare pe 950 de kilometri

Analistii americani de la Financial Times anunta ca viitoarea contraofensiva a Ucrainei ar putea fi foarte dificila, avand in vedere forta Rusiei si lipsa de superioritate aeriana a Kievului.

„De o parte vor fi aproximativ 35.000 de soldati ucraineni, intariti de tancuri de lupta occidentale.

Acestia se vor confrunta cu peste 140.000 de soldati inamici de-a lungul unei linii de front de 950 km. Separarea celor doua forte va fi o cursa cu obstacole mortale de mine, terasamente si bariere de oprire a tancurilor, amplasate de rusi.

Se apropie in curand ziua in care Ucraina va incerca sa sparga fortificatiile de pe linia frontului rusesc… Succesul sau esecul va modela campul de lupta si va determina forta pe care o va avea Kievul in eventualele negocieri cu Moscova pentru rezolvarea conflictului”, scrie Financial Times.

Analistii si oficialii militari avertizeaza ca luptele se anunta a fi complicate.

In primul rand, operatiunile de patrundere sunt extrem de complexe, necesitand munca simultana a tuturor unitatilor militare – de la artilerie si tancuri la colectarea de informatii si ingineri.

Ultima data cand tancurile occidentale s-au intalnit cu T-72 sovietice in Irak a fost in 2003, dar coalitia condusa de SUA a avut un avantaj aerian coplesitor.

Ucrainenilor, scrie ziarul, le lipseste de asemenea o acoperire aeriana decisiva pentru a opri atacurile avioanelor de vanatoare rusesti care pot ataca echipamentele occidentale.

„Abordarea clasica intr-o ofensiva terestra este de a patrunde in spatele inamicului, intr-o zona sau in mai multe, si de a da o lovitura concentrata impotriva centrului de greutate al inamicului. Exemplele de succes fara superioritate aeriana sunt rare”, spune Ben Barry, fost comandant de batalion de infanterie blindata britanic.

Publicatia noteaza ca locatia exacta a atacului ramane un secret care este atent pazit. Cu toate acestea, una dintre zonele de importanta strategica pentru Rusia este Melitopol, situata in apropierea Marii Azov.

Dar armata rusa, constienta de acest risc, a pregatit deja linii de aparare zimtate in aceasta regiune.

Potrivit analistilor militari, apararea rusa consta, de obicei, intr-un camp minat urmat de linii de piloni de beton in forma de piramida, numiti dinti de dragon, pentru a incetini miscarea trupelor mecanizate. In spatele acestora se afla un alt camp minat, dupa alti 400 de metri – o linie de transee si adaposturi, iar dupa 500 de metri – un sant antitanc.

Potrivit lui Barry, mai intai trebuie sa degajezi banda de mine pentru a trece tancurile si echipamentele, apoi sa distrugi dintii de dragon, eventual cu tancuri echipate cu pluguri, iar la final sa treci de santuri folosind echipamente speciale pentru a crea poduri.

Cea mai mare provocare este sincronizarea actiunilor diferitelor unitati ale armatei ucrainene. Analistii spun ca Ucraina poate sa efectueze manevre la scara mica insa are o experienta limitata in operatiuni cu arme combinate de aceasta amploare.

In plus, trupele ucrainene, scriu cei de la FT, au pierdut o parte semnificativa dintre cei mai experimentati soldati, se presupune ca au pierdut pana la 120.000 de oameni.

„Cu toate acestea, armata ucraineana a mai fost subestimata inainte, cum ar fi atunci cand a sfidat evaluarile militare occidentale anul trecut si a respins fortele rusesti din jurul capitalei si apoi din orasul Harkov din nord-est. De asemenea, Rusia a pierdut aproape de doua ori mai multi oameni de la inceputul invaziei, potrivit evaluarilor occidentale. In plus, trupele ucrainene sunt mai bine echipate si antrenate decat inamicii lor”, subliniaza Financial Times.

Glen Grant, fost ofiter al armatei britanice,  este convins ca, daca ofensiva ucraineana va fi brutala si rapida, frontul va fi zdruncinat, rusii vor fugi, iar structurile defensive vor deveni inutile.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Portugalia nu mai este o problema pentru Europa. Ce poate invata Romania de la o tara care a cunoscut si ea un exod masiv al tinerilor

La zece ani de la plecarea "barbatilor in negru" - managerii internationali ai Comisiei Europene,…

4 minute ago

„Sunt viu”. Primul mesaj al lui Florin Piersic de cand a intrat in spital: „Tineti-ma aproape, pentru ca mai am de spus multe povesti”

Florin Piersic a transmis, luni, un mesaj prin intermediul medicilor de la spitalul "Foisor". "Scumpilor…

21 de minute ago

Ciolacu s-a trezit cu un protest in propria curte. Angajatii Guvernului au iesit in strada, spun ca salariul de 5.000 de lei/luna este prea mic. Reactia ironica a premierului

Peste 200 de functionari guvernamentali din cadrul aparatului de lucru al Guvernului au iesit luni…

34 de minute ago

Veste mare pentru soferi, a aparut un gel care anuleaza efectele alcoolului. Cum functioneaza noua substanta

Oamenii de stiinta elvetieni au dezvoltat un nou gel care ar putea anula efectele negative…

24 de minute ago

Coruptie la Bacau. Un functionar a lesinat cand a vazut mascatii, el tocmai incasa o spaga de 4.000 de euro

Un angajat al Primariei Bacau a fost prins in flagrant in timp ce incasa o…

3 ore ago

Medvedev ameninta ca Marea Britanie va primi un raspuns cu „munitie speciala”: „Un anumit domn Cameron a cerut ca lupta cu Putin sa fie pana la capat”

Fostul presedinte rus Dmitri Medvedev a avertizat vineri tarile Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)…

2 ore ago