Financial Times, omagiu Laurei Codruta Kovesi: „Tigrul de hartie isi arata coltii”

news

Romania – candva considerata una dintre cele mai corupte tari din UE – a devenit o pepiniera de testare a combaterii coruptiei la nivel inalt si asta pe masura ce tigrul de hartie – DNA – a inceput sa-si arate coltii, scrie Financial Times intr-un articol semnat de la Bucuresti de Andrew Byrne.

Fluxul continuu de cazuri de coruptie prezentate public nu numai ca genereaza o frenezie media, dar a inceput sa aiba efecte si asupra mult asteptatei reforme fiscale, noteaza jurnalistul.

Directia Nationala Anticoruptie, vazuta candva ca o forma fara fond (un „tigru de hartie”), infiintata doar ca o conditie a intrarii in UE, acum este perceputa ca un adversar de temut chiar si de catre cei mai puternici politicieni ai tarii. Jurnalistul de la FT mentioneaza in context ca Victor Ponta a fost pus sub invinuire pentru o serie de acuzatii – fals, evaziune fiscala, spalare de bani si conflict de interese pentru activitatea desfasurata ca avocat intre 2007 si 2008 -, o parte din bunuri i-au fost puse sub sechestru, in timp ce fostul sau asociat Dan Sova si fostul ministru de finante Darius Valcov sunt si ei acuzati de coruptie.

Victor Ponta este primul premier in exercitiu din Romania care este pus sub acuzare in timp ce este in functie. Dar cazul care a demonstrat prima oara „muschii” DNA a fost cel al fostului prim-ministru Adrian Nastase, condamnat in 2012 si 2014, precizeaza FT.

Din 2013, de cand DNA se afla sub conducerea Laurei Kovesi – procurorul de 42 de ani, fosta vedeta a echipei nationale de baschet – numarul de condamnari obtinute creste rapid: au fost peste 1.000 anul trecut.

Performanta DNA-ului romanesc a inceput sa atraga atentia altor tari afectate in mod similar de coruptie, cum ar fi Grecia, Bulgaria si Croatia, unde interesul pentru modul in care procurorii anticoruptie din Romania au devenit asa de puternici este din ce in ce mai mare, sustine Financial Times.

Cotidianul financiar britanic, citat de Digi24,  considera ca punctul de cotitura pentru activitatea DNA – dincolo de sprijinul de care a beneficiat din partea Comisiei Europene si a Statelor Unite si de relansarea agentiei sub o noua conducere, in 2005, de catre Monica Macovei – l-a constituit modificarea Codului penal din 2009-2010, prin care procurorilor li s-au dat puteri mult mai mari de investigare si arest.

Financial Times noteaza ca DNA se bucura de sprijinul presedintelui Klaus Iohannis, in timp ce Victor Ponta sustine ca dosarul impotriva lui este motivat politic. Totusi, a demisionat de la conducerea partidului si da semne ca ar renunta la putere, scrie Financial Times. Ziarul mentioneaza si trimiterea de catre presedinte a Codului fiscal pentru reexaminare in Parlament, gest in care analistii vad o modalitate de crestere a presiunii pe seful Guvernului. Legea continea reduceri de taxe populiste in cazul carora UE a avertizat ca vor adanci deficitul fiscal al Romaniei, precizeaza FT.

Pe de alta parte, zelul DNA a atras si critici, oponentii reliefand ca o rata de 90 la suta de condamnari este mai degraba proprie Coreei de Nord decat Bucurestiului. In plus, ofensiva anticoruptie a dus si la consecinte nedorite: teama de punere sub acuzare a paralizat administratia publica, oficialii de la nivel mediu al administratiei incetand sa mai acorde contracte publice pentru a evita orice eventuala investigatie. Pentru unii, procurorii Romaniei au devenit prea puternici, iar anchetele lor prea extinse. Parlamentarii vor discuta la toamna propuneri de limitare a masurii arestului preventiv, o masura care, in opinia altora, este destinata sa taie aripile agentiei.

Totusi, operatiunea lui Kovesi se bucura de sustinerea a 65 la suta dintre romani, obisnuiti de mult timp sa-i vada pe politicieni imbogatindu-se in ciuda salariilor modeste. Multi vad in actiunile DNA o indelung asteptata curatare a clasei politice, care mentine la conducere o retea comunista de clientelism, la peste doua decenii de la executarea fostului dictator Nicolae Ceausescu, mai scrie Financial Times, care publica intr-un chenar separat cele mai proeminente cazuri de politicieni condamnati sau aflati sub investigatie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: