Financial Times: Rusia a cerut ajutor militar din partea Chinei pentru razboiul din Ucraina. Avertisment al Washingtonului

externe

Oficialii americani afirma ca Rusia a cerut echipamente militare Chinei inca de la inceputul invaziei, potrivit Financial Times, citat de The Guardian

O alta persoana a declarat pentru FT ca „SUA se pregateste sa avertizeze aliatii in legatura cu situatia, pe fondul unor indicii ca China s-ar putea pregati sa ajute Rusia”.

„Alti oficiali americani au declarat, de asemenea, ca exista semne ca Rusia a ramas fara anumite tipuri de armament, in timp ce razboiul din Ucraina se apropie de inceputul celei de-a treia saptamani”, se arata in raportul FT.

Departamentul american al Apararii a raspuns la tirurile de rachete rusesti din apropierea granitei cu Polonia reiterand ca Washingtonul si aliatii sai vor apara teritoriul NATO in cazul unui atac.

”Un atac armat impotriva unuia este considerat un atac armat impotriva tuturor”, a declarat duminica purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby, pentru postul american de radio ABC, referindu-se la acordurile NATO de sprijin militar reciproc.

Acesta este de asemenea motivul pentru care fortele americane si alte forte NATO isi sporesc prezenta la granita estica a Aliantei, a spus el.

Cu cateva ore mai devreme, Rusia a lovit o zona de antrenament militar printr-un atac cu rachete nu departe de orasul ucrainean Lviv (Lvov), ucigand cel putin 35 de persoane si ranind zeci. Locul atacului se afla in apropiere de granita cu Polonia, membra a NATO.

”Am spus foarte clar Rusiei ca teritoriul NATO va fi aparat, nu doar de Statele Unite, ci si de aliatii nostri”, a declarat Kirby. El a precizat ca exista o linie de comunicare cu Ministerul rus al Apararii pentru a evita un conflict direct.

Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate nationala al presedintelui american Joe Biden, a subliniat de asemenea, duminica, pentru NBC, ca SUA vor apara ”fiecare centimetru” din teritoriul NATO. Cu toate acestea, armata americana nu va interveni direct in Ucraina pentru a evita o confruntare cu Rusia, a precizat el.

Mai mult despre: ,

Comentarii: