Un psiholog explica de ce finlandezii sunt cei mai fericiti oameni din lume: „87% dintre finlandezi considera ca natura este importanta pentru ei, deoarece le ofera liniste sufleteasca, energie si relaxare”

life

Timp de cinci ani la rand, Finlanda s-a clasat pe locul 1 in topul celor mai fericite tari din lume, potrivit World Happiness Report citat de cnbc.com.

In 2022, oamenilor din 156 de tari li s-a cerut „sa-si evalueze viata astazi pe o scara de la 0 la 10, cel mai rau fiind 0”. De asemenea, se analizeaza factorii care contribuie la sprijinul social, speranta de viata, generozitatea si absenta coruptiei.

Dar ce anume ii face pe oamenii din Finlanda sa fie atat de multumiti de viata lor?

„In calitate de filosof finlandez si cercetator in psihologie care studiaza fundamentele fericirii, sunt adesea intrebata: Ce anume ii face pe oamenii din Finlanda sa fie atat de exceptional de multumiti de viata lor?”, a scris autorul articolului, Frank Martela.

„Pentru a mentine o calitate ridicata a vietii, iata trei lucruri pe care nu le facem niciodata”, a explicat acesta apoi.

1. Nu se compara cu altii

Exista o replica celebra a unui poet finlandez: „Kell’ onni on, se onnen katkekoon”. Intr-o traducere aproximativa inseamna: „Nu te compara sau nu te lauda cu fericirea ta.”

Finlandezii iau asta in serios, mai ales cand vine vorba de lucruri materiale si etalarea bogatiei.

Unul dintre cei mai bogati barbati din Finlanda a fost vazut impingandu-si copilul intr-un carucior spre statia de tramvai. Ar fi putut merge cu o masina scumpa, dar a optat pentru transportul in comun.
Asa arata succesul in Finlanda: sa fii la fel ca cel de langa tine.

Sfat: concentreaza-te mai mult pe ceea ce te face fericit si mai putin sa pari ca ai succes. Primul pas catre adevarata fericire este sa-ti stabilesti propriile standarde, in loc sa te compari cu ceilalti.

2. Nu ignora beneficiile naturii

Potrivit unui sondaj din 2021, 87% dintre finlandezi considera ca natura este importanta pentru ei, deoarece le ofera liniste sufleteasca, energie si relaxare.

In Finlanda, angajatii au dreptul la patru saptamani de vacanta de vara, pe care, multi dintre ei si le petrec in sanul naturii. Cu cat sunt mai putine facilitati, chiar si lipsa energiei electrice sau a apei curente in casa, cu atat mai bine.

Multe orase finlandeze sunt, de asemenea, construite astfel incat oamenii sa aiba acces la natura.

Sfat: Petrecerea timpului in natura ne creste vitalitatea, bunastarea si ne ofera un sentiment de dezvoltare personala. Gaseste modalitati de a adauga putina verdeata in viata ta, chiar daca asta inseamna doar cateva plante in casa.

3. Nu insela increderea celor din jur

Cu cat nivelul de incredere intr-o tara este mai ridicat, cu atat cetatenii acesteia sunt mai fericiti. Sau asa au descoperit cercetatorii.

Un experiment social cu un „portofel pierdut” facut in 2022 a testat onestitatea cetatenilor. 192 de portofele au fost „pierdute” in 16 orase din intreaga lume. In Helsinki, 11 din 12 portofele au fost returnate proprietarului.

Finlandezii tind sa aiba incredere unii in altii si pretuiesc onestitatea. Daca iti uiti laptopul intr-o biblioteca sau iti pierzi telefonul in tren, poti fi destul de sigur ca il vei primi inapoi.

De asemenea, copiii iau adesea un autobuz public de la scoala si se joaca afara fara supraveghere.

Sfat: Gandeste-te cum poti crea mai multa incredere in jur? Cum poti sprijini politicile care se bazeaza pe aceasta incredere? Faptele minore, cum ar fi deschiderea usilor pentru straini sau renuntarea la un loc in tren fac si ele diferenta.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: