Finlanda ia in considerare vanzarea de arme catre Turcia, „de la caz la caz”. Turcia asteapta ca cele doua tari sa isi tina promisiunile

externe

Ministrul finlandez al apararii, Antti Kaikkonen, a declarat ca va lua in considerare acordarea de autorizatii de export de arme catre Turcia, „de la caz la caz”, potrivit Reuters.

Intr-un interviu acordat agentiei de presa dupa intalnirea cu omologul sau turc Hulusi Akar la Ankara, Kaikkonen a spus ca nu poate prevedea un calendar pentru ratificarea de catre Turcia a cererii de aderare a tarii sale la NATO.

„In memorandumul de intelegere semnat la Madrid, este scris ca nu exista embargo asupra armelor (pentru Turcia) si aceasta este starea actuala. Luam decizii de la caz la caz”, a spus Kaikkonen.

La inceputul acestei saptamani, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat ca Finlanda trebuie sa ridice embargoul asupra armelor asupra Ankara ca o conditie pentru a-si asigura sprijinul din partea Turciei.

„Au fost cateva discutii cu industria finlandeza despre exporturile din Finlanda catre Turcia. Sunt cateva discutii preliminare. As spune ca ar fi posibil in viitorul apropiat sa avem niste exporturi”, a adaugat el.

Kaikkonen a mai spus ca Helsinki prefera sa se alature aliantei de securitate alaturi de Stockholm, nu „singur”.

„Obiectivul nostru clar este sa ne alaturam NATO impreuna (cu Suedia) si cred ca ar fi cel mai bine si pentru NATO”, a spus el.

Seful Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului turc si membru de guvernamant al Partidului AK Akif Cagatay Kilic a declarat ca Turcia „nu se grabeste” sa ratifice candidaturile NATO ale tarilor nordice.

„Totul depinde de Finlanda si Suedia… cand vor raspunde asteptarilor noastre, ne vom indeplini datoria de ratificare. Au cuvantul nostru. Asteptam ca ei sa-si tina promisiunile. Cand se va intampla acest lucru, guvernul nostru va transmite ratificarile Parlamentului, iar noi ne vom indeplini rapid rolul”, a spus Kilic.

NATO ia deciziile prin consens, ceea ce inseamna ca cele doua natiuni nordice necesita aprobarea tuturor celor 30 de state membre ale aliantei. Doar Turcia se opune in continuare aderarii lor, desi nici Ungaria nu a ratificat-o inca.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: