Finlanda inchide toata granita cu Rusia pana pe 13 decembrie

externe

Finlanda a anuntat ca isi inchide temporar intreaga granita cu Rusia dupa saptamani de tensiuni intre cele doua tari din cauza solicitantilor de azil pe care Helsinki i-a etichetat drept „operatiune hibrida” a Moscovei, potrivit The Guardian.

Cu doar 24 de ore inainte, guvernul finlandez a declarat marti ca va inchide miercuri noaptea ultimul sau punct de trecere a frontierei cu Rusia, Raja-Jooseppi, aflat in Laponia.

Miscarea extrem de neobisnuita, care urmeaza inchiderii celorlalte opt puncte de trecere, inseamna ca intreaga granita terestra de 830 de mile dintre Finlanda si Rusia va fi inchisa pana pe 13 decembrie.

In tot acest timp solicitantii de azil vor fi directionati spre aeroporturi si porturi.

Premierul Petteri Orpo a declarat luni ca Finlanda a adunat informatii care arata ca autoritatile ruse ii ajuta pe solicitantii de azil sa ajunga la granita si ca, in ciuda inchiderilor, mai multi oameni se indreptau prin Rusia catre Finlanda. „Aceasta este o activitate organizata, nu o urgenta reala”, a spus Orpo.

Pana acum in aceasta luna, peste 900 de solicitanti de azil din tari precum Somalia, Yemen, Irak si Siria au sosit in Finlanda din Rusia, potrivit politistilor de frontiera finlandez – o crestere considerabila fata de numarul obisnuit. Multi au ajuns cu bicicleta prin zapada si gheata.

Pana marti dimineata, 63 de solicitanti de azil au ajuns la Raja-Jooseppi, dupa ce patru dintre cele cinci puncte de trecere a frontierei ramase au fost inchise vineri la miezul noptii, a declarat politistul de frontiera finlandez.

Decizia de a inchide frontierele vine in ciuda ingrijorarilor legate de legalitatea inchiderilor si de impactul asupra bunastarii solicitantilor de azil pe fondul ninsorii si a conditiilor extreme din regiunea arctica. Multi nu ajung la granita suficient de echipati pentru aceste conditii.

Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) a cerut „ambelor parti sa respecte obligatiile statului conform dreptului international si sa garanteze siguranta, demnitatea si protectia drepturilor migrantilor”. De asemenea, a cerut extinderea si imbunatatirea rutelor sigure „care pot oferi o alternativa la recurgerea la traficanti si la migratia ilegala”.

Marti, Annika Sandlund, reprezentantul agentiei ONU pentru refugiati in tarile nordice si baltice, a declarat ca inchiderea tuturor punctelor de trecere a frontierei ar fi „contrara dreptului international”.

Orpo a spus insa ca, din punct de vedere juridic, in circumstantele actuale, inchiderea frontierei a fost un raspuns proportional si justificat.

Intrebat cum ar putea oamenii sa solicite azil atunci cand granita a fost inchisa, Matti Sarasmaa, seful departamentului de frontiera si paza de coasta din cadrul politiei de frontiera, a spus ca li s-au dat „instructiuni de operare specifice” in cazul in care la granita vor ajunge solicitanti de azil. Dar nu a explicat cum ar reactiona la oamenii care asteapta in conditii de frig extrem, temperaturile ajungand pana la -25C in ultimele saptamani.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: