Finlanda isi inchide complet frontierele cu Rusia. Rusii care fug de mobilizare vor trebui sa gaseasca alte cai

externe

Finlanda, care inregistreaza o crestere puternica a intrarilor pe teritoriul finlandez din Rusia, urmeaza sa inchida – incepand de la miezul noptii de joi spre vineri – frontiera cetatenilor rusi care detin o viza europeana turistica in spatiul Schengen, anunta Guvernul, relateaza AFP.

O mobilizare ”partiala” anuntata de Moscova la 21 septembrie, in razboiul rus din Ucraina, a condus la o crestere a numarului intrarilor rusilor pe teritoriile tarilor nordice din Rusia. Anuntarea acestei mobilizari ”a avut un impact semnificativ” in decizia inchiderii frontierelor, anunta intr-o conferinta de presa ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto.

Aproape 17.000 de rusi au trecut frontiera in Finlanda pe parcursul weekendului trecut, cu 80% mai multi comparativ cu o saptamana mai devreme, au anuntat luni autoritatile finlandeze.

Traficul de la frontiera s-a mai calmat in oarecare masura luni, ramanand insa mai ridicat decat in saptamanile anterioare, a declarat pentru Reuters capitanul Taneli Repo, din cadrul autoritatii finlandeze pentru granita sud-estica.

„Cozile sunt in continuare ceva mai lungi decat erau de obicei de la inceputul pandemiei”, a mentionat acesta.

Anuntul de miercurea trecuta al Rusiei privind prima mobilizare publica de dupa al doilea razboi mondial, pentru a-si intari pozitia precara in razboiul din Ucraina, a declansat o goana spre granite, arestarea de manifestanti si neliniste in randul populatiei, scrie Reuters.

Tineri rusi au declarat agentiei Reuters saptamana trecuta, dupa trecerea granitei in Finlanda la Vaalimaa, la circa trei ore de mers cu masina de Sankt Petersburg, al doilea cel mai mare oras rus, ca au plecat de teama de a fi luati la razboi.

Rusia califica actiunile sale din Ucraina drept „operatiune militara speciala”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: