Finlanda le-a confiscat rusilor, la granita, drone militare si alte materiale care i-ar fi putut ajuta in razboiul din Ucraina. Marfurile rusesti, vizate de peste 2.500 de controale in doatr 5 zile

externe

Vama finlandeza anunta miercuri ca a confiscat, la frontiera cu Rusia, marfuri care pot consolida ”capacitatile industriale si militare” ale Moscovei, dar si alte marfuri vizate de sanctiuni interntaionale, relateaza AFP, citata de news.ro.

Aceste confiscari au loc in contextul in care Finlanda examineaza eventuale restrictionari ale vizelor eliberate rusilor, in urma invaziei Ucrainei de catre Rusia si sanctiunilor occidentale impuse din aceasta cauza.

Peste 2.500 de controale au fost efectuate in perioada 22-27 iulie, iar aproape 100 de cazuri de acest fel au fost descoperite, anunta autoritatea vamala finlandeza.

Aproximativ 20 de cazuri sunt ”in curs de examinare preliminara”, anunta intr-un comunicat administratia vamala.

Aceste controale au permis descoperirea unor produse vizate de sanctiuni europene si marfuri care pot avea un uz militar, ”instrumente folosite in traficul maritim”, precizeaza autoritatea.

”Au existat, de asemenea, drone si obiecte cu privire la care nu putem sa comentam pentru moment”, declara AFP directorul aplicarii vamei, Mikko Gronberg.

Un numar tot mai mare al turistilor rusi in Finlanda a provocat o nemultumire in aceasta tara nordica, in care multi finlandezi considera ca turismul ar trebui sa fie restrans din cauza Razboiului rus din Ucraina.

Numarul turistilor rusi care viziteaza Finlanda a crescut in mod continuu dupa ce Rusia a ridicat restrictii de calatorie impuse impotriva pandemiei covid-19.

In iulie s-au intregistrat peste 185.000 de treceri ale frontierei, dupa ce in iunie s-au inregistrat 125.000 – date inca inferioare nivelului dinaintea pandemiei.

Partidul Conservator (opozitie) a propus saptamana trecuta sa se intrerupa emiterea de noi vize turistice cetatenilor rusi.

Presedintele finlandez Sauli Niinisto preconizeaza sa abordeze acest subiect cu Guvernul joi, in contextul in care aceasta propunere pare sa se bucure de o sustinere larga in Parlament.

”Personal, cred ca restrictiile trebuie sa fie consolidate”, declara AFP premierul interimar Aki Linden, un social-democrat, care o inlocuieste pe Sanna Marin in timpul concediului.

Un purtator de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, ameninta saptamana trecuta ca Rusia ”va reactiona foarte negativ” in cazul unei restrangeri a vizelor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: