Finlanda nu se teme: „Ucraina este libera sa bombardeze Rusia cu armele noastre. Carta ONU permite”

externe

ATACMS, livrare, Ucraina, Joe Biden

Ucraina poate folosi armele furnizate de Finlanda pentru a lovi tinte de pe teritoriul rusesc, au declarat inalti oficiali de la Helsinki, relateaza Politico.

Ministrul finlandez al Apararii, Antti Hakkanen, a declarat ca tara sa nu a stabilit nicio restrictie cu privire la ceea ce poate face Ucraina cu armele pe care le furnizeaza, a relatat joi postul de televiziune finlandez Yle. Hakkanen a adaugat ca blocajele au fost impuse in principal de tarile care au furnizat Ucrainei sisteme de arme cu raza lunga de actiune.

„Daca este necesar, Ucraina ar trebui sa loveasca si tinte militare din partea rusa. Este o batalie defensiva complet legitima pe care o duce Ucraina. Carta ONU permite ca obiectivele militare sa fie atacate dincolo de granitele terestre”, a declarat Jukka Kopra, presedintele comisiei parlamentare finlandeze pentru aparare.

Aceasta este o diferenta clara fata de alte tari occidentale, inclusiv Germania, unde cancelarul Olaf Scholz este reticent in a trimite rachete de croaziera Taurus cu raza lunga de actiune in Ucraina, de teama ca armele vor fi folosite pentru a lovi tinte din interiorul Rusiei si vor atrage Germania direct in razboi cu liderul rus Vladimir Putin.

„Incurajez Germania sa se gandeasca serios la acest lucru. Guvernul german stie ca acestea ar fi de mare importanta”, a declarat Hakkanen.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: