Finlanda, o noua inasprire a regulilor pentru rusi. Accepta doar 100 de cereri de vize turistice pe zi. Si doar lunea

externe

Din septembrie, Finlanda va accepta doar aproximativ 100 de cereri de vize turistice pe zi din partea cetatenilor rusi, si doar lunea. Autoritatile finlandeze se pregatesc sa inaspreasca si mai mult regulile privind modul in care cetatenii rusi pot solicita vize turistice, scrie yle.fi.

Din septembrie, Finlanda va accepta doar aproximativ 100 de cereri de vize turistice de la cetatenii rusi, doar lunea si doar in patru orase: Sankt Petersburg, Petrozavodsk, Murmansk si Moscova.

Ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a declarat luni seara, in cadrul emisiunii de actualitati A-Studio de la Yle, ca decizia a fost luata pentru ca Finlanda nu doreste sa devina o tara de tranzit prin care cetatenii rusi pot avea acces in restul Europei.

„N-eam resemnat cu ideea ca Finlanda sa devina o tara de tranzit in conditiile in care legaturile aeriene de la Sankt Petersburg si Moscova catre Occident nu functioneaza. Ei sosesc pe aeroportul din Helsinki si pleaca imediat pentru o vacanta in alta parte. Acesta nu este rolul pe care si-l doreste Finlanda”, a declarat Haavisto.

Haavisto va participa marti si miercuri la Praga la o reuniune informala a ministrilor de externe din UE. Se asteapta ca ministrii sa discute despre efectele pe termen scurt si lung ale invaziei Rusiei in Ucraina, inclusiv aspecte legate de politica comuna a UE in materie de vize.

Finlanda a cerut UE sa isi inaspreasca politica privind vizele turistice.

„Linia Finlandei este ca acordul de facilitare a vizelor ar trebui suspendat complet si ca vizele Schengen ar trebui sa fie supuse cel putin restrictiei pe care Finlanda a impus-o, ceea ce inseamna ca [numarul] ar trebui redus la 10%”, a declarat Haavisto.

In cazul in care numarul de vize turistice acordate cetatenilor rusi ar fi suspendat sau redus in mod semnificativ, pretul vizelor ar creste probabil si timpii de procesare s-ar prelungi. Haavisto a mai declarat ca este de parere ca tarile UE sunt pregatite sa ajunga la un consens cu privire la aceasta decizie, adaugand ca o astfel de masura ar fi semnificativa din punct de vedere simbolic.

„Nu avem niciun motiv sa promovam turismul rusesc in Europa in acest moment”, a spus el.

Desi problema va fi discutata in cadrul reuniunii informale a ministrilor de externe, Haavisto a precizat ca nu crede ca fiecare stat membru al UE este pregatit sa ia o decizie finala inca.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: