Finlanda si SUA negociaza un acord bilateral care ar permite desfasurarea de trupe americane pe teritoriul finlandez

externe

In urma aderarii Finlandei la NATO, Helsinki si Washingtonul negociaza un acord bilateral care ar permite SUA sa foloseasca bazele militare finlandeze, scrie publicatia Helsingin Sanomat, preluata de Meduza.

Se pare ca acordul ar permite Statelor Unite sa stationeze echipamente si sa construiasca infrastructura pe teritoriul finlandez, desi parametrii exacti ai acordului nu sunt inca cunoscuti. BBC News Rusia afirma ca acordul ar permite SUA sa stabileasca baze militare in Finlanda.

Potrivit Helsingin Sanomat, acordul propus ar fi similar cu intelegerile pe care SUA le are cu alte tari NATO, cum ar fi Norvegia, unde armata americana a investit 170 de milioane de dolari intr-un aeroport pe care il foloseste in apropiere de Oslo.

Mikael Antell, seful adjunct al departamentului politic al Ministerului finlandez de Externe, a confirmat ca negocierile privind acordul sunt in curs de desfasurare. El nu a dezvaluit niciun detaliu, dar a subliniat ca acordul va asigura o cooperare rapida si fara probleme cu SUA.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: