Finlanda si Suedia nu exclud instalarea de arme nucleare pe teritoriile lor dupa aderarea la NATO
Finlanda si Suedia au reiterat faptul ca nu exclud instalarea de arme nucleare pe teritoriile lor odata cu aderarea la Alianta nord-atlantica, informeaza Bloomberg.
Noul premier suedez Ulf Kristersson si omoloaga sa finlandeza Sanna Marin, au tinut, marti, o conferinta de presa comuna la Helsinki.
Intrebata daca Finlanda va permite instalarea de arme nucleare pe teritoriul sau in timp de pace sau va refuza o astfel de cerere in viitor, premierul finlandez Sanna Marin le-a spus reporterilor ca tara ei nu doreste sa „inchida nicio usa” dar ca nu ar trebui sa existe „o conditie prealabila” pentru aderarea la NATO.
Celor doua tari nordice, a caror aderare este in curs de ratificare de catre aliati, nu li s-a propus plasarea de focoase nucleare sau de trupe permanente NATO. Tarile baltice au cerut de mult timp construirea de baze militare insa alianta nu a raspuns acestor cereri, iar armele nucleare ale SUA sunt situate in doar cateva tari membre NATO.
Marin a spus ca problema nu este discutata activ in Finlanda, deoarece tarile nordice asteapta ratificarea aderarii lor de catre Turcia si Ungaria.
Opiniile ei au fost preluate de prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, care a spus in cadrul aceleiasi conferinte ca „veti primi din partea mea exact acelasi raspuns. (…) Este firesc ca Suedia si Finlanda sa actioneze concertat in acest sens si trebuie sa urmam aceleasi formalitati”.
Seful Fortelor Armate ale Suediei, Micael Byden, este de parere ca, la inceput, Suedia sa se abtina de la a formula rezerve cu privire la cooperarea in domeniul armelor nucleare.
„A refuza chiar inainte de a deveni membru creeaza doar obstacole si frictiuni”, a spus el, marti, in timpul unei alte conferinte de presa.
Danemarca si Norvegia, si ele state nordice membre ale NATO, au refuzat sa accepte instalarea pe teritoriul lor de arme nucleare sau baze permanente ale unor terte puteri.
Deocamdata, 28 de state membre din cele 30 ale NATO – exceptie facand Ungaria si Turcia – au ratificat aderarea Suediei si Finlandei, care trebuie aprobata in unanimitate.