Finlanda va incepe in martie 2023 constructia unui gard la granita cu Rusia

externe

Guvernul finlandez a prezentat o propunere de alocare a 139 de milioane de euro pentru a incepe constructia de garduri de-a lungul unor parti ale granitei tarii cu Rusia. Inainte de propunerea de cheltuieli de joi, parlamentul a alocat 6 milioane de euro pentru un proiect de proba, informeaza Reuters.

Desi de-a lungul istoriei Finlanda si Rusia s-au infruntat militar, granita care le separa, de 1300 de kilometri, acoperita de paduri, este inca marcata doar cu placute si bariere.

Temandu-se ca Moscova sa nu utilizeze migranti pentru a exercita o presiune politica, Finlanda a anuntat inca din iunie ca va incerca sa isi consolideze pregatirea impotriva amenintarilor hibride, cum ar fi potentialul aflux in masa de solicitanti de azil. Proiectul de lege desi contravine normelor Uniunii Europene in materie de azil, a fost adoptat in iulie de o supermajoritate care permite parlamentului sa accelereze legile.

Noile amendamente permit inchiderea punctelor de trecere a frontierei si reunirea solicitantilor de azil in puncte specifice in caz de tentativa de intrare pe scara mare in Finlanda.

Politia de frontiera a declarat ca in cele din urma isi propune sa construiasca intre 130-260 km de garduri, acoperind 10-20% din lungimea totala, concentrandu-se in primul rand pe punctele de trecere a frontierei si zonele adiacente din sud-estul Finlandei.

Guvernul majoritar de centru-stanga al Finlandei se confrunta cu alegeri generale la inceputul anului viitor.

Gardul va avea trei metri inaltime si sarma ghimpata in partea superioara si va costa in total 380 milioane de euro. Zonele in mod special sensibile vor fi echipate cu camere cu vedere nocturna, sisteme de iluminat si portavoci.

Constructia, impartita in trei faze, va incepe in martie 2023 iar ultima faza a proiectului urmeaza sa se incheie in 2025 sau in 2026.

In septembrie, rusii au fugit in numar mare in Finlanda dupa anuntul presedintelui Vladimir Putin privind mobilizarea partiala. Dupa afluxul mare de migranti, Helsinki a limitat considerabil accesul cetatenilor rusi pe teritoriul sau.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: