externe

Finlandezii voteaza pentru un nou presedinte. Provocarile cu care se va confrunta noua tara membra NATO

Alegatorii din Finlanda aleg duminica intre doi politicieni cu experienta pentru a fi urmatorul lor presedinte, a carui sarcina principala va fi sa conduca politica externa si de securitate a tarii nordice, acum ca este membra a NATO, dupa invazia Rusiei in Ucraina, relateaza Associated Press.

Fostul prim-ministru Alexander Stubb, 55 de ani, de centru-dreapta, si fostul ministru de externe Pekka Haavisto, 65 de ani, din partea stangii verzi, sunt in mare parte de acord cu privire la politica externa si prioritatile de securitate ale Finlandei.

Printre acestea se numara mentinerea unei linii dure fata de Moscova si fata de actuala conducere a Rusiei, consolidarea legaturilor de securitate cu Washingtonul si necesitatea de a ajuta Ucraina atat la nivel militar, cat si la nivel civil. Finlanda are o granita comuna de 1.340 de kilometri cu Rusia.

Spre deosebire de majoritatea tarilor europene, presedintele Finlandei detine puterea executiva in formularea politicii externe si de securitate impreuna cu guvernul, in special in ceea ce priveste tarile din afara Uniunii Europene, cum ar fi Statele Unite, Rusia si China.

Seful statului comanda, de asemenea, armata – deosebit de important in actualul mediu de securitate al Europei si in situatia geopolitica schimbata a Finlandei, care a aderat la NATO in aprilie 2023, in urma atacului Rusiei asupra Ucrainei cu un an mai devreme.

Politician din partea Partidului conservator Coalitia Nationala, Stubb s-a clasat pe primul loc in primul tur al alegerilor din 28 ianuarie, cu 27,2% din voturi, in fata celorlalti opt candidati, si este favorit pentru a obtine presedintia.

Stubb a condus guvernul in perioada 2014-2015 si a detinut anterior mai multe alte functii in cabinet.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

35 de minute ago

Decizie majora privind contractele de munca. ICCJ a stabilit ca termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz

Termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz si se…

O oră ago

Inca o rafinarie ruseasca a fost oprita dupa un atac nocturn cu drone ucrainene

Cel putin o instalatie a rafinariei ruse de petrol Slaviansk din Krasnodar Krai a fost…

34 de minute ago

Candidat PSD, retinut de DGA dupa ce a incercat sa mituiasca doi politisti cu 3.000 de lei

Un fost primar al comunei Pogana, Marcel Gifu, actual candidat PSD pentru un nou mandat…

O oră ago