Firea amplifica scandalul, tur de forta la televiziunile PSD dupa receptia de la Cotroceni: „Trebuia sa fiu in primul rand”

politica

Primarul general, Gabriela Firea, apreciaza ca, potrivit legislatiei in vigoare, locul primarului general ar fi fost „undeva in primul rand” la receptia oferita la Palatul Cotroceni, cu ocazia Zilei Europei, dar ca probabil sa nu s-a dorit acest lucru.

Firea a avut, miercuri, in cursul zilei, interventii la Antena 3 si Romania TV pe acest subiect. Seara, Firea a continuat scandalul si in emisiunea lui Mihai Gadea de la Antena 3.

„Am inteles ca Directia Protocol de la Palatul Cotroceni a transmis reprezentantilor presei ca ei nu au facut altceva decat sa respecte legislatia in materie de ceremonii si protocol. Am citit si eu aceasta legislatie si spune foarte clar ca la toate ceremoniile oficiale ordinea de precadere, inclusiv la depuneri de coroane, la depuneri de juramant, la alte ceremonii nationale oficiale este: institutia prezidentiala, Parlamentul, Guvernul si autoritatea locala. Deci, oricum am analiza, legal, protocolar si uman, locul ar fi fost si al primarului general undeva in primul rand, dar e clar ca probabil nu s-a dorit acest lucru. Nu vreau sa dau eu verdicte”, a precizat edilul general, pentru Romania Tv.

Firea a mentionat ca a ajuns la Palatul Cotroceni impreuna cu presedintele PSD, Liviu Dragnea, cu membrii cabinetului si cu mai multi parlamentari si europarlamentari, deoarece social democratii au dorit sa simbolizeze unitatea „ca echipa si dorinta de a contribui la dezvoltarea tarii”.

„Imediat cum am ajuns la locatia ceremoniei, m-am ‘bucurat’ de o atentie speciala din partea reprezentantilor de la protocolul Administratiei Prezidentiale. A venit intai o doamna, ulterior o domnisoara si un domn, care au insistat sa nu raman in zona unde erau doamnele si domnii ministri, in capatul acestui rand fiind permise, sa spunem, si alte prezente decat din Cabinetul Viorica Dancila. Au ramas parlamentari, europarlamentari, deci as fi putut ramane in acea locatie, cand s-ar fi finalizat ministrii Cabinetului. Doamna prim-ministru a spus ca doreste ca primarul general sa stea langa domnia sa. Nici acest argument nu a fost solid pentru reprezentantii protocolului prezidential. A intervenit doamna ministru Rovana Plumb, a intervenit doamna ministru Carmen Dan, care chiar m-a luat de mana si a spus: ‘Stai langa mine’. A intervenit doamna Olguta Vasilescu, doamna Sorina Pintea, toata lumea, toti colegii au insistat, replicand reprezentantilor protocolului ca primarul general este al doilea om din tara ca numar de voturi si ca protocolul impune ca in orasul – mai ales ca este capitala – in care se desfasoara o actiune atat de importanta sa fie prezent primarul in primul rand la o asemenea ceremonie si ca domniile lor doresc ca eu sa raman langa membrii Cabinetului”, a declarat Firea.

Ea a adagat ca reprezentantii Directiei Protocol „nu s-au dezlipit” de ea si ca din dorinta de a nu crea „un incident” s-a deplasat in zona indicata, dincolo de un culoar, unde se aflau sefii de institutii centrale. Primarul general a spus ca nici in zona respectiva nu si-a gasit locul printre numele indicate pe biletele. Firea a mai precizat ca s-a oprit pentru a-l saluta pe generalul Ion Oprisor, iar in momentul in care a dorit sa mearga mai in spate a inceput ceremonia si a ales sa ramana pe loc, alaturi de consilierii prezidentiali.

„La momentul in care domnul presedinte a finalizat discursul si a mers si a salutat pe doamna prim-ministru Viorica Dancila, membrii Cabinetului, apoi a venit in zona unde ma aflam si eu si a salutat oficialitatile, doamna de la protocol – una dintre doamnele care insistase sa ma izoleze – i-a transmis domnului consilier Nistor si altor consilieri prezidentiali sa ma depaseasca si sa mearga mai langa domnul consilier Oprisor, pentru a putea da mana cu domniile lor presedintele. Nu s-au supus acestei reguli de protocol impuse ad-hoc, pentru ca nici nu ar fi fost locul suficient, s-ar fi produs pur si simplu o ambuscada acolo si au ramas domniile lor pe loc. Atunci, probabil, in ultimul moment, ca solutie salvatoare, doamna in rochie rosie s-a asezat langa domnul general Oprisor, astfel incat presedintele a dat mana doar pana in acea zona, cu personalitatile care erau in primul rand. Nu pot sa imi dau seama daca a fost o incurcatura de protocol sau o actiune voita de a ma izola in acea zona, tocmai pentru a nu exista un moment de nepolitete evidenta din partea presedintelui, prin faptul ca nu ma saluta prin intinderea mainii. In schimb, ceea ce mi s-a parut bizar (…) a fost faptul ca mi s-a acordat o foarte mare atentie in sensul desprinderii mele din zona colegilor si izolarea mea intr-o zona unde in mod evident reprezentantii protocolului stiau ca nu va ajunge presedintele”, a mai spus Firea.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: