Firea, desemnata „Femeia de afaceri a anului”. Cum a castigat peste 23.000 de dolari, in doar o saptamana, pe seama unei femei de 90 de ani

politica

O investigatie realizata de Rise Project arata ca primarul Bucurestiului, Gabriela Firea, a facut un profit de 23.700 de dolari in doar o saptamana pe seama unei femei in varsta de 90 de ani. Afacerea, in care a fost implicat si fostul sot al Gabrielei Firea, a avut loc in 1996.

In urma cu trei zile, Gabriela Firea a primit titlul de „Business Woman of the Year”, in cadrul unei gale care a scos in evidenta meritele si altor femei obisnuite sa aiba succes in viata. Firea a demonstrat inca de acum 20 de ani cum se poate face o afacere de succes.

In primavara lui 1996, primarul general al Capitalei si sotul ei de atunci, Rasvan Firea, au castigat 23.700 de USD, speculand naivitatea unei femei in varsta de 90 de ani. Batrana se numea Lucia Rauwolf si traia, de mult timp, in exil – la capatul catorva decenii de persecutii politice la care ii fusese supusa familia.

Pe 21 mai 1996, sotii Firea au cumparat de la aceasta batrana un teren liber, de 300 de mp, situat in cartierul in care ei traiau, amplasat chiar vizavi de fostul palat al lui Nicolae Ceausescu. O saptamana mai tarziu, pe 28 mai, au vandut terenul mai departe, mult mai scump, unui afacerist sirian.

Bilantul celor doua tranzactii, despartite de numai sapte zile, a fost urmatorul: au cumparat cu 180.000.000 ROL (61.100 USD), au vandut cu 250.000.000 ROL (84.860 USD), au castigat 70.000.000 ROL (23.760 USD).

In 1996, 23.760 USD, profitul sotilor Firea in urma acestei afaceri, facute fara nicio bataie de cap, erau bani cu o putere de cumparare foarte mare. Cu ei se putea achizitiona un apartament cu trei camere, in zona centrala, pe Calea Calarasi, doua garsoniere pe Bulevardul Unirii sau doua apartamente cu cate trei camere in Militari sau in Rahova.

Lucia Rauwolf a fost  fiica academicianului Dimitrie Caracostea (1879-1964), fondator al Institutului de Etnografie si Folclor, ministru al Educatiei in 1940 si detinut politic in timpul comunismului. Ea a fost botezata de scriitorul Gala Galaction, bun prieten cu tatal ei, si il avusese nas de cununie pe istoricul Nicolae Iorga, in a carui coordonare lucrase.

In anii 1960, publicase, sub numele de casatorie, Lucia Protopopescu, cateva carti despre Ion Budai-Deleanu si despre primii ani ai invatamantului romanesc din Transilvania – carti citate si astazi, chiar daca se mai gasesc doar in anticariate.

Ramasa vaduva, emigrase in Republica Federala Germania, in 1980. Inainte de a-i da voie sa iasa tara, regimul comunist a obligat-o sa doneze statului un teren de pe Bulevardul Primaverii, pe care il mostenise de la sotul ei, Emil Protopopescu, decedat in 1978.Dupa Revolutie, a dat statul in judecata ca sa obtina acest teren inapoi. A castigat procesul in martie 1996 si, doua luni mai tarziu, a vandut terenul familiei Firea.

Femeia a incetat din viata in 1996, la doar cateva luni distanta de momentul in care le-a vandut sotilor Firea, la un pret mult subevaluat, terenul din cartierul Primaverii, precizeaza Rise Project.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: