Firea, LIPSA de politete elementara. A tras chiulul de la o intalnire importanta pentru SANATATEA bucurestenilor

politica

Ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer, a vorbit despre problemele grave de mediu pe care le are Bucurestiul si pe care Primaria Generala a Capitalei ar trebui sa le rezolve, dar si despre faptul ca primarul Gabriela Firea evita dialogul cu ministerul, potrivit Agerpres.

„Aveam o intalnire stabilita in aceasta dimineata cu doamna primar general, iar dansa nu a venit. In afara de lipsa de politete elementara de a anunta ca nu mai poate veni, nu inteleg de ce a evitat aceasta intalnire. Am programat intalnirea de acum cateva saptamani pentru astazi tocmai pentru ca am incercat sa acomodez agenda dansei. Eu o invitasem la o discutie strict tehnica, strict institutionala, pe problemele foarte grave cu care se confrunta Capitala in ceea ce priveste calitatea mediului si poluarea, si pe care dansa, ca primar general, are responsabilitatea sa le rezolve. Nu stiu ce s-a intamplat, se pare ca doamna Firea s-a pierdut cu firea…”, a explicat Pasca Palmer.

Ministrul atrage atentia la calitatea aerului pe care il respira bucurestenii.

„O sa va enumar pe scurt aceste probleme. Cea mai grava problema in clipa de fata este problema calitatii aerului si a faptului ca suntem intr-o situatie de pre-infringement cu Comisia Europeana. Normele de poluare a aerului, in special pentru pulberi in suspensie, PM10, sunt depasite. Comisia Europeana ne-a trimis scrisoarea care ne pune intr-o situatie precontencioasa si Primaria avea obligatia de a elabora un Plan Integrat de Calitate a Aerului, care ne poate scoate din situatia de infringement. Ori, eu inteleg ca toate studiile de fezabilitate pentru acest Plan sunt terminate de doi ani, iar planul nu este inca facut. A intra intr-o situatie de infringement costa Romania si practic toti cetatenii, in prima faza aproape 1,7 milioane de euro, ca amenda, iar ulterior pana la 120.000 de euro pe zi, pana se rezolva situatia. Nu cred ca este fair-play ca toti cetatenii Romaniei sa aiba de suportat aceasta consecinta pentru faptul ca Bucurestiul nu si-a facut treaba”, a adaugat aceasta.

Ministrul a reamintit despre faptul ca a avut o intalnire cu primarul interimar al Capitalei, Razvan Sava, in acest sens.

„Am primit atunci toate asigurarile ca se fac pasi inainte si inteleg ca a existat o scrisoare din partea Primariei pentru Comisia Europeana in care s-a inaintat un termen de rezolvare a problemei iulie 2016. Suntem in septembrie si tocmai din acest motiv am insistat sa am aceasta intalnire cu doamna primar general Gabriela Firea. Am considerat ca este bine ca dansa sa stie ca acestea sunt niste prioritati”, a subliniat aceasta.

Lipsa pistelor de biciclisti a fost si ea evocata de catre Cristiana Pasca Palmer, in contextul in care ministerul a alocat, inca din 2014, 10 milioane de euro in acest sens, suma din care Primaria nu a cheltuit niciun ban.

„Ministerul Mediului a alocat, inca din 2014, 10 milioane de euro Primariei Generale pentru a face piste de biciclete. Din acesti bani se puteau face 100 de kilometri de piste pentru biciclete in Bucuresti. Asta inseamna jumatate din necesarul care a fost identificat prin planul de mobilitate urbana. In acest sens, eu vreau sa stiu foarte clar de la doamna primar daca are de gand sa cheltuie acesti bani, pentru ca altfel sunt bani pe care noi ii putem aloca pentru alte proiecte de mediu. Banii sunt in contul ministerului si alocati special pentru acest subiect, iar Primaria trebuie pur si simplu sa inceapa sa execute aceste lucrari. Si eu vreau ca executia bugetara a ministerului sa fie foarte buna, ori daca banii acestia stau aici alocati de doi ani si nu sunt cheltuiti, macar Primaria sa ne spuna ca nu mai are de gand sa-i foloseasca, ii realocam pentru altcineva, entru alte primarii din tara mult mai interesate de modernizarea oraselor si confortul cetatenilor”, a completat Pasca Palmer.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,


Comentarii: