Firea, prinsa cu fofarlica. Nu numai ca incalca LEGEA, dar isi incalca si o importanta promisiune electorala

news

Primarul Gabriela Firea este acuzata de doua ONG-uri ca nu supune dezbaterii publice, incalcand astfel legea, proiectele de hotarare inaintate Consiliului General. Firea promitea in prima zi de mandat ca va face din consultarea publica un „mod de viata”.

Asociatiile ActiveWatch si Centrul de Resurse pentru participare publica au transmis primarului general al Municipiului Bucuresti, Gabriela Firea, o scrisoare deschisa in care solicita scoaterea de pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu General de miercuri a proiectelor de hotarare care nu au fost supuse dezbaterii publice.

Cele doua organizatii spun ca niciunul dintre proiectele de acte normative de pe ordinea de zi pentru sedinta de miercuri nu a fost supus dezbaterii publice, iar de la inceputul mandatului noului primar general, doar trei proiecte de Hotarare de Consiliu au fost afisate pe pagina dedicata dezbaterilor publice, asa cum prevede legea transparentei decizionale.

„De la inceputul mandatului dumneavoastra din 23 iunie 2016 si pana acum au fost supuse dezbaterii publice doar trei proiecte de hotarare de Consiliu General, dintre care doua PUZ-uri. Afisarea proiectelor de hotarare cu 30 de
zile inainte de supunerea spre avizare de catre autoritatile publice mai mult decat a fi obligatorii prin lege sunt oportune prin aportul tuturor partilor direct afectate de aceste decizii.

Avand in vedere faptul ca ati mentionat in mai multe ocazii modul defectuos in care a fost guvernat orasul, mentionam ca parte din aceasta problema a fost si lipsa de transparenta si implicare a cetatenilor in deciziile publice. In aceste conditii, suntem convinsi ca veti schimba aceasta abordare a procesului de luare a deciziilor prin respectarea legii si promovarea participarii publice”, se arata in scrisoarea trimisa primarului general.

„Consideram ca aceasta practica aduce prejudicii cetatenilor si incalca angajamentele primarului cu privire la implicarea cetatenilor in deciziile publice”, se arata intr-un comunicat al celor doua asociatii.

Chiar in ziua in care a depus juramantul (23 iunie 2016), Gabriela Firea a facut urmatoarea declaratie: „Pentru mine, consultarea publica nu este o sintagma. Pentru mine, consultarea publica este un mod de viata, un mod de a fi”.

Proiectele sunt afisate pe site-ul Primariei doar cu 5 zile inainte de sedinta de Consiliu General, cand se afiseaza ordinea de zi.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: