Firea, trei ani de dezastru la Primaria Capitalei. Raport de activitate prezentat de trei organizatii: Opacitate totala

news

Principalele concluzii ale raportului activitatii din ultimul an a primarului general si Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), lansat miercuri de ActiveWatch, CeRe si OPTAR, vizeaza lipsa de comunicare cu cetatenii – doar 1,6% dintre proiectele de acte normative fiind supuse dezbaterii publice, neclaritatea efectiva a activitatii companiilor municipale sau lipsa de proiecte majore initiate de PMB in ceea ce priveste infrastructura orasului.

Raportul cuprinde o analiza cantitativa si calitativa a activitatii primarului general si a Consiliului General din perioada iunie 2018 – iunie 2019, al treilea an de mandat al actualei configuratii politice de la conducerea PMB.

Subiectele centrale ale analizei sunt: transparenta decizionala si implicarea cetatenilor in procesul decizional, mobilitatea urbana, implementarea strategiei pentru incluziune sociala si combaterea saraciei, activitatea companiilor municipale parte din Holdingul Municipal. Avand in vedere ca mai sunt doar zece luni din actualul mandat, raportul cuprinde si un inventar al principalelor promisiuni din campania electorala si o lista a lucrurilor ce au ramas neimplementate din acest document, potrivit organizatiilor semnatare.

Potrivit reprezentantei ActiveWatch, Irina Zamfirescu, documentul va fi depus la registratura PMB, urmand ca fiecare consilier general si primarul Capitalei sa primeasca o copie a raportului.

„In principal, Primaria Capitalei are o activitate eminamente opaca, lipseste comunicarea cu cetatenii, mai precis lipsesc dezbaterile publice. Anul trecut, am avut doar doua dezbateri publice organizate de Primaria Capitalei si sub 2% dintre proiectele care ar fi trebuit sa fie puse in dezbatere publica chiar au fost afisate pe site-ul Primariei, in dezbatere publica. Pe de alta parte, cetatenii, in continuare, nu sunt lasati sa ia cuvantul si accesul la sedintele de Consiliu General – desi este mai facil – in continuare sunt probleme de acces pentru cetateni”, a declarat Zamfirescu, citata de Agerpres.

Conform aceluiasi document, bugetul Bucurestiului este „transat pe repede inainte”.

„Dezbaterile cu privire la buget, precum si transparenta deciziilor bugetare sunt afectate de citirea in plen a unor amendamente consistente, nepublicate in prealabil, care modifica proiectul de buget anuntat initial, ceea ce face imposibila intelegerea bugetului propus spre vot, atat de catre consilieri, cu atat mai putin de cetateni”, se arata in document.

Totodata, reprezentanta ActiveWatch, Irina Zamfirescu, afirma ca este „extrem de neclara” activitatea companiilor municipale.

„Am facut o analiza a activitatii fiecarei companii, asa cum reiese ea de pe site-urile institutiilor respective, pentru ca nu avem niciun tip de comunicare din partea Primariei cu privire la ce fac companiile efectiv. Din analiza facuta pe site-ul companiilor, observam ca pentru unele dintre aceste companii, de fapt, nu avem nicio informatie cu privire la ce au facut ele efectiv. Pe de alta parte, ne lipsesc explicatii vitale cu privire la cum functioneaza aceste companii in paralel cu institutiile care se afla in subordinea primariei, pe care companiile, holdingul municipal, ar fi trebuit, de fapt, sa le inlocuiasca”, a sustinut ea.

O alta concluzie a raportului este aceea ca Primaria Capitalei a abandonat documentele strategice, asumate prin hotarari de Consiliu, cum ar fi planul de mobilitate urban-durabil sau strategia pentru incluziune sociala si combaterea saraciei.

„Am analizat fiecare dintre masurile propuse in documente si am constatat ca, de fapt, implementarea este extrem de slaba spre aproape deloc. De exemplu, in ceea ce priveste planul de mobilitate urban-durabil ar fi trebuit sa fim destul de avansati cu zona de accesibilizare a orasului. In momentul de fata, nu stim sa existe un demers sustinut al primariei in acest sens”, a mentionat reprezentanta ActiveWatch.

In ceea ce priveste mobilitatea urbana, „singurul lucru important pe care l-a facut administratia Bucurestiului in cel de-al treilea an de mandat a fost decizia de extindere a retelei de rute de catre Societatea de Transport Bucuresti – STB SA (fosta Regie Autonoma de Transport Bucuresti) pe trasee regionale, spre localitati din Ilfov. In schimb, o contraperformanta aproape incredibila din partea unei administratii atat de incarcate de functionari este aceea de a acumula 27 luni de intarziere in implementarea masurilor prioritare din Planul de Mobilitate Urbana Durabila 2016 – 2030 Regiunea Bucuresti – Ilfov. Absolut niciuna dintre masurile prioritare din PMUD nu a fost finalizata, cu toate ca termenele de implementare au expirat”, conform raportului.

Prezentarea raportului a avut loc in Parcul Cismigiu, vizavi de Primaria Capitalei.

„Am venit cu o minima recuzita, niste baloane de sapun reprezentand modul in care noi vedem, de fapt, activitatea Primariei Capitalei, niste baloane de sapun prezentate foarte frumos si cu foarte aplomb din partea primarului general si a consilierilor generali, dar, in definitiv, foarte rapid abandonate, asa cum se sparg baloanele de sapun, dispar destul de repede. Am mai avut un moment de alba-neagra cu banii dati de companiile municipale si asta e cauzat de lipsa de transparenta cu privire la cum sunt folositi acesti bani in termeni de proiecte pe care aceste companii le implementeaza efectiv. Nu stim ce beneficii. In afara de Compania de consolidari, pe care primarul general o promoveaza destul de intens, restul de companii – sunt peste 20 – nu stim ce fac ele, efectiv, ca activitate in Bucuresti”, a precizat Zamfirescu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: