Flacara olimpica de la Paris 2024 va fi aprinsa marti in Olympia antica din Grecia. Vor participa peste 600 de demnitari greci si straini

externe

paris, jocuri olimpice

Pentru prima data de cand pandemia Covid-19 a impus evenimente cu impact redus pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020 si Jocurile de iarna de la Beijing din 2022, spectatorii vor putea asista din nou la evenimentele de stafeta a tortei, relateaza France24.

Aproximativ 600 de demnitari sunt asteptati la ceremonia de marti, in frunte cu presedinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou, si cu presedintele Comitetului International Olimpic, Thomas Bach.

In cadrul ritualului, actrite in rolul preotesei antice vor da viata flacarii olimpice cu ajutorul unei oglinzi parabolice lustruite in Olympia, in sud-vestul Greciei, unde Jocurile s-au nascut in anul 776 i.Hr.

Ceremonia se desfasoara la ruinele Templului lui Hera, vechi de 2.600 de ani, si da startul stafetei tortei olimpice care marcheaza numaratoarea inversa pentru fiecare editie a Jocurilor.

Torta aminteste de Jocurile Olimpice antice, cand o flacara sacra ardea pe tot parcursul Jocurilor. Traditia a fost reluata in 1936 pentru Jocurile de la Berlin.

Inotatoarea franceza pensionara Laure Manaudou, care a castigat prima sa medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004, este foarte bine cotata pentru a fi prima purtatoare a tortei franceze la Olympia, potrivit unor surse din Grecia.

Pe parcursul celor 11 zile de stafeta pe teritoriul Greciei, aproximativ 600 de purtatori de torte vor purta flacara pe o distanta de 5.000 de kilometri prin 41 de municipalitati.

„Am pregatit acest program pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, dar pandemia nu ne-a permis sa il realizam”, a declarat saptamana trecuta Thanassis Vassiliadis, seful comitetului stafetei tortei din cadrul Comitetului Olimpic Elen, pentru cotidianul Kathimerini.

El a adaugat ca nivelul de securitate la ceremonia de aprindere a flacarii va fi „cel mai ridicat” posibil, cu o politie „discreta, dar prezenta peste tot”.

Flacara olimpica va fi inmanata organizatorilor Paris 2024 in cadrul unei ceremonii care va avea loc la 26 aprilie, pe stadionul Panathenaic, care a gazduit primele Jocuri Olimpice moderne din 1896.

Pe 27 aprilie, flacara isi va incepe calatoria spre Franta la bordul vaporului Belem, un vas cu trei catarge din secolul al XIX-lea, care a fost lansat la apa la doar cateva saptamani dupa Jocurile Olimpice de la Atena din 1896.

Vasul cu trei catarge este asteptat sa ajunga la Marsilia pe 8 mai.

Zece mii de purtatori de torte vor purta apoi flacara pe 64 de teritorii franceze.

Aceasta va trece prin 400 de orase si zeci de atractii turistice pe parcursul calatoriei de 12.000 de kilometri prin Franta continentala si prin teritoriile franceze de peste mari din Caraibe, Oceanul Indian si Pacific.

Pe 26 iulie, flacara olimpica va constitui piesa centrala a ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, pe raul Sena – pentru prima data cand aceasta nu va avea loc pe stadionul principal al Jocurilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: