Florea, valiza si acasa! Ministerul Justitiei face ultimul pas pentru desfiintarea Sectiei Speciale

news

Ministerul Justitiei va publica marti un proiect de Lege privind desfiintarea Sectiei Speciale, se anunta intr-un comunicat de presa.

„Proiectul a fost elaborat si este promovat de Ministerul Justitiei in temeiul programului de guvernare al Guvernului PNL Orban si a Memorandumului din data de 27 decembrie 2019 adoptat de acesta”, precizeaza Ministerul Justitiei.

Proiectul va fi transmis catre CSM pentru procedura de avizare, imediat dupa afisare.

„Proiectul prevede ca solutii legislative principale desfiintarea SIIJ, revenirea la competentele legale ale parchetelor existente anterior infiintarii sectiei, precum si garantii procesuale solide pentru protejarea independentei magistratilor fata de orice erori judiciare sau eventuale abuzuri”, se mai arata in comunicat.

Premierul Ludovic Orban a declarat marti ca desfiintarea Sectiei speciale este o prioritate pentru guvern.

UPDATE Proiectul de desfiintare a Sectiei Speciale

Proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), publicat marti de Ministerul Justitiei, prevede ca, in termen de 5 zile, dosarele acestei Sectii vor fi preluate de alte Parchete, iar procurorii revin la Parchetele de unde au venit.

Conform proiectului, dosarele aflate in curs de solutionare sau care se afla in arhiva SIIJ se transmit pe cale administrativa, in termen de 5 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a legii, prin grija Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetelor competente, care continua solutionarea acestora.

„Art. 1 – (1) La data intrarii in vigoare a prezentei legi, Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, denumita in continuare Sectia, se desfiinteaza.
(2) Cauzele aflate in curs de solutionare la nivelul Sectiei se transmit pe cale administrativa, in termen de 5 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prin grija Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, parchetelor competente potrivit legii, care continua solutionarea acestora.
(3) Dispozitiile alin. (2) se aplica in mod corespunzator dosarelor aflate in arhiva Sectiei.
(4) Actele de procedura indeplinite in cauzele prevazute la alin. (2) si (3), cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare la data indeplinirii lor, raman valabile.
(5) Solutiile de clasare, de renuntare la urmarirea penala si de trimitere in judecata dispuse de procurorii Sectiei, care nu au facut obiectul controlului ierarhic anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, sunt supuse de la data desfiintarii Sectiei controlului exercitat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dispozitiile art. 335, art. 318, art. 328 si ale art. 340 din Codul de procedura penala aplicandu-se in mod corespunzator.
(6) Actele efectuate si masurile luate de procurorii Sectiei in cauzele prevazute la alin. (2), care nu au facut obiectul controlului ierarhic anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, sunt supuse de la data desfiintarii Sectiei controlului exercitat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dispozitiile art. 304 si ale art. 339 din Codul de procedura penala aplicandu-se in mod corespunzator.
(7) De la data desfiintarii Sectiei, la judecarea cauzelor si la solutionarea propunerilor, contestatiilor, plangerilor sau a oricaror alte cereri formulate in cauzele preluate potrivit alin. (2) si (3) participa procurori din cadrul parchetelor de pe langa instantele pe rolul carora se afla acestea, daca prin lege nu se dispune astfel.
(8) Caile de atac declarate de Sectie pot fi retrase numai de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”, se arata in proiect.

Proiectul de lege prevede ca procurorii de la SIIJ revin la parchetele de unde au venit, astfel incat procurorul sef adjunct Adina Florea se intoarce la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta.

„Art. 2 – (1) Posturile aflate in schema de functii si de personal a Sectiei la data intrarii in vigoare a prezentei legi raman in schema Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind redistribuite in cadrul celorlalte sectii ori in cadrul altor parchete, in functie de necesitati.
(2) Incepand cu data desfiintarii Sectiei, procurorii din cadrul Sectiei, inclusiv procurorul sef adjunct, revin la parchetele de unde provin. De la data revenirii la parchetul de unde provin, procurorii care au activat in cadrul Sectiei isi redobandesc gradul profesional de executie si salarizarea corespunzatoare acestuia avute anterior sau pe cele dobandite ca urmare a promovarii, in conditiile legii, in timpul desfasurarii activitatii in cadrul Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.
(3) Personalului detasat pe celelalte categorii de posturi dintre cele prevazute la alin. (1) ii inceteaza detasarea incepand cu data desfiintarii Sectiei”, se mentioneaza in proiect.

Proiectul de lege mentioneaza dosarele care revin la DNA, DIICOT, in functie de competentele acestor Parchete.

De asemenea, proiectul prevede ca punerea in miscare a actiunii penale fata de un judecator sau procuror se face cu autorizarea prealabila a procurorului general, iar trimiterea in judecata a judecatorilor si procurorilor se incuviinteaza de Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, de Sectia pentru procurori a CSM.

Mai mult despre:


Comentarii: