Flori, muzica si momente de reculegere in Spania: 20 de ani de la atentatele teroriste de la Madrid in care au murit 192 de oameni si peste 1700 au fost raniti

externe

Spania a comemorat, luni, 20 de ani de la cele mai mortale atentate ale militantilor islamisti din Europa, potrivit Reuters.

Pe 11 martie 2004, zece bombe ascunse in genti de sport au explodat in patru trenuri de navetisti pline, care soseau in gara Atocha, la ora de varf, ucigand 192 de persoane si ranind peste 1.700.

Luni, clopotele bisericilor au sunat la ora locala 09:00 in memoria victimelor, inainte de o liturghie la Catedrala Almudena.

Oamenii au lasat flori si lumanari la un nou monument dezvelit in gara Atocha, unde unul dintre trenuri a explodat, iar in oras s-au pastrat minute de reculegere.

Francisco Alameda, in varsta de 60 de ani, se afla intr-unul dintre acele trenuri in acea zi. In acea zi fatidica s-a grabit sa ajute alti oameni de indata ce si-a dat seama ca nu este ranit.

„Mirosul de carne arsa a avut un impact asupra mea. Nu pot merge la gratare. A fost o liniste mormantala, nu am vorbit, doar ii ajutam (pe raniti)”, si-a amintit el.

Regele Felipe, regina Letizia, prim-ministrul Pedro Sanchez si comisarul UE pentru Afaceri Interne Ylva Johansson au participat la un eveniment organizat la Galeria Colectiilor Regale din Madrid. Oamenii au lasat mesaje la un maslin comemorativ din muzeu.

In parcul Retiro, unde, dupa atac, au fost plantati 192 de copaci in memoria victimelor, oamenii au adus margarete albe.

Atacurile au avut loc cu trei zile inainte de alegerile generale in care spaniolii au votat impotriva Partidului Popular conservator care a sustinut razboiul condus de SUA in Irak.

La inceput, politicieni de rang inalt au atribuit gresit atacul gruparii separatiste basce ETA. Cu toate acestea, militantii islamisti au spus intr-un mesaj video ca atentatele au fost o razbunare pentru ca Spania a trimis trupe in Irak si Afganistan. Atacurile au polarizat societatea spaniola.

La trei saptamani dupa atac, sapte barbati, inclusiv doi presupusi lideri s-au aruncat in aer intr-un apartament de la periferia Madridului, in timp ce politia se apropia de ei. Explozia a ucis si un politist.

Atentatele s-au soldat cu 192 de morti, dintre care 16 au fost romani. Numarul total al persoanelor ranite s-a ridicat la 2.084, potrivit sentintei din procesul desfasurat in 2007 la Audienta Nationala, printre care si 171 de romani, potrivit datelor furnizate la 10 martie 2014, de Ministerul spaniol de Interne.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: