Florian Coldea, primele declaratii publice. Acuzatii la adresa jurnalistilor care il ataca: „Ne-au cultivat cu insistenta”. Ce spune despre „statul paralel”

news

Fostul director adjunct al SRI, generalul Florian Coldea, a sustinut, marti, o conferinta de presa dupa ce a fost audiat in Comisia de Control al SRI a Parlamentului.

Coldea a fost audiat in comisie timp de peste 8 ore.

Principalele declaratii:

– O parte dintre jurnalistii care ne acuza astazi ne-au cultivat cu insistenta

– Am precizat ca nu inteleg aceasta sintagma de „statul paralel”, eu am servit statul vertical. Am facut din SRI o institutie moderna in mandatul meu

– Audierile vor continua la o alta data. Am reusit sa atingem toate subiectele de pe agenda Comisiei. Mi-am rezervat dreptul, cu care membrii Comisiei au fost de acord, sa revin cu alte detalii

Declaratiile pe larg:

„S-a discutat si despre sintagmele cu care astazi este redefinit statul de catre unele voci. Am precizat si faptul ca eu nu inteleg aceasta sintagma, dar ma pot referi doar la statul vertical pe care l-am servit puternic si protectiv in slujba Romaniei si pe care il cunosc si in care s-au facut eforturi deosebite pentru consolidarea domniei legii. La acest efort nu a participat doar institutia noastra, ci si alte institutii si persoane, dintre care constat ca unele, din varii motive, unele usor de observat, il redefinesc astazi. In incheiere, cel putin pentru aceasta faza la nivelul comisiei, doresc sa precizez si intr-un anumit fel sa atrag atentia ca, desi inteleg atractia pentru mister, povesti cu spioni, contraspioni si conspiratii, precum si frustrarea unora si nevoia de a inventa alte vinovatii, aceste demersuri, care observam ca merg dincolo de lupta politica, risca sa se transforme intr-o adevarata vanatoare de vrajitoare care afecteaza institutiile fundamentale ale statului roman si prin asta capacitatile democratice de aparare ale Romaniei, asa cum au fost ele definite de lege, de normele euroatlantice, pe care, culmea, unii pretind ca le apara”, a sustinut fostul prim-adjunct al directorului SRI.

El a adaugat ca audierile la comisia SRI vor continua la o data care urmeaza sa fie stabilita de comun de acord cu parlamentarii.

„Eu cred ca am reusit sa atingem toate subiectele de pe agenda membrilor comisiei, majoritatea sau unele dintre ele au fost deja vehiculate in spatiul public. In acest sens, pentru aprofundarea unora, mi-am rezervat dreptul cu care membrii comisiei au fost de acord de a reveni la comisie cu noi detalii care ar putea fi de interes, atunci cand se vor finaliza o serie de chestiuni aflate in derulare. Cred ca am oferit raspuns in mod proactiv la toate intrebarile adresate despre aceste subiecte care erau pe ordinea comisiei, dar si la intrebarile suplimentare care au aparut in cadrul discutiei. Raspunsurile s-au referit la o serie de chestiuni, alegatii, acuzatii vehiculate in spatiul public ale unor fosti sau actuali beneficiari si parteneri institutionali, ale unor jurnalisti, oameni de media care ne acuza astazi, dintre care o parte ne cultivau cu multa insistenta, dar si ale unor fosti colaboratori din cadrul institutiei, rezervisti. Am explicat in detaliu care sunt procedurile si modul de relationare cu toate aceste categorii de interlocutori cu care conducerea institutiei a interactionat atat formal, cat si informal, dar strict in limitele si spiritul legii si al regulamentelor militare”, a detaliat Florian Coldea.

El a precizat ca s-a discutat si subiectul protocoalelor de cooperare, care au facut deja obiectul verificarilor comisiei, la care parlamentarii au deja acces si care, din punctul sau de vedere, dincolo de faptul ca se inscriu in limita legii, au un caracter tehnic si limitativ, tocmai pentru asigurarea legalitatii si trasabilitatii cooperarii, respectiv pentru a preintampina eventuale excese ale institutiilor implicate.

„As vrea sa nu uitam ca practica ne-a dovedit ca, folosind aceste protocoale, de-a lungul timpului sau pe perioada mandatului meu, am prevenit si contracarat riscuri la adresa Romaniei, mai concret – separat de combaterea coruptiei – ne-am realizat misiunea serviciului, reusind sa trecem neafectati de un fenomen terorist cu valente globale de care putine tari au scapat neafectate, sa facem fata, sa gestionam probleme de contraspionaj si amenintari transfrontaliere din vecinatatea estica, in conditiile in care vedem cu totii ca multe tari cu capabilitati mult mai mari decat ale Romaniei au fost serios afectate si multe alte amenintari si probleme care tin de responsabilitatile noastre. Prin aceasta am contribuit semnificativ ca Romania sa fie catalogata ca tara sigura si furnizoare de securitate pentru partenerii si aliatii nostri. Siguranta Romaniei, asa cum o resimt cetatenii ei astazi, nu este un dat asa cum din pacate extrem de multi considera, ci este rezultatul unor eforturi institutionale si ale unor sacrificii individuale si personale. S-a discutat aici despre ample transformari parcurse de institutie in perioada mandatului meu, care, intr-o perioada dificila, impreuna cu profesionistii si ofiterii din institutie, au facut din SRI o institutie moderna care a performat la cele mai inalte standarde euroatlantice, consolidandu-si statutul de institutie fundamentala a statului roman care avea constant peste 50% incredere la nivelul populatiei. Institutia a prevenit si contracarat, impreuna cu partenerii interni si internationali, intr-o perioada dificila internationala, riscuri si amenintari la adresa Romaniei si a aliatilor sai”, a mai spus Coldea.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: