Florin Citu anunta suma reala, cu cat s-a imprumutat Romania in acest an: „Trebuie sa acoperim dezastrul facut de socialisti in ultimii 8 ani de guvernare”

politica

Ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat sambata ca Romania a imprumutat, in primele sase luni ale anului, suma de 38 de miliarde de lei.  „Ne imprumutam sa acoperim dezastrul facut de socialisti in ultimii 8 ani de guvernare”, a explicat Citu.

„Romania se imprumuta astazi pentru a acoperi deficitul bugetar si sa plateasca imprumuturile luate in trecut de socialisti.

Am reusit sa castigam increderea investitorilor internationali si locali si ne imprumutam la dobanzi mai mici de la o zi la alta.

Totusi, exista diferente in nivelul dobanzilor si acestea vin de la conduita, independenta, a politicii monetare. Astfel, dupa cum se vede in tabelul din poza, diferentele apar de la modul in care politica monetara din fiecare tara decide sa-si atinga obiectivul.

Am spus din primul moment ca politica fiscala nu o sa mai fie o sursa de instabilitate in economie si m-am tinut de cuvant. Toate masurile pe care le luam, premiate deja cu dobanzi mai mici de investitorii internationali, au acest obiectiv.

Revenind la imprumuturi. Va rog atentie mare.

In primele 6 luni am imprumutat 38 miliarde lei pentru a plati imprumuturi si dobanzi care vin trecut.

Ca sa intelegeti aceasta cifra, deficitul bugetar de finantat pentru 5 luni (fara dobanzile aferente imprumuturilor luate in trecut) a fost mai mic, 31 miliarde lei.

Pe scurt, ne imprumutam sa acoperim dezastrul facut de socialisti in ultimii 8 ani de guvernare.

Daca socialistii nu ar fi subminat economia nationala, ar fi avut surplus bugetar in perioada de crestere economica peste potential, atunci astazi ne imprumutam DOAR sa acoperim deficitul bugetar. Dar socialistii au furat 8 ani de zile si acum au tupeul sa intrebe despre destinatia imprumuturilor pe care le facem.

Totusi, si in aceste conditii, este foarte clar pentru TOATA LUMEA ca suntem un guvern responsabil si nu ne batem joc de banul public. De aceea SCADE rata inflatiei si urmeaza SA SCADA si dobanzile”, a anuntat Citu, sambata.

Mai mult despre:

Comentarii: