Florin Citu ii executa pe PSD-isti dupa anuntul Fitch Ratings: „Ii sanctioneaza pe acesti populisti cinici din Parlamentul Romaniei”

politica

Decizia Fitch Ratings, care a inrautatit perspectiva de rating a Romaniei, de la stabila la negativa, este un avertisment clar dat de agentia de evaluare populistilor din Parlament, a scris, sambata ministrul Finantelor, Florin Citu pe pagina sa de Facebook.

„In comunicat Fitch confirma ceea ce am spus. Este usor sa faci un deficit mare pe hartie dar problemele pot aparea la finantare daca deficitul este crescut fara sa se prezinte sursele de finantare. De aceea am spus mereu ca cel mai periculos lucru pentru stabilitatea economica a Romaniei in aceste momente este populismul manifestat in Parlament de initiative legislative votate de toate partidele de opozitie. Proiecte care fara nicio fundamentare reduc veniturile si cresc cheltuielile bugetului de stat. Niciunul din aceste proiecte nu spune de unde vine finantarea pentru un deficit mai mare. Sunt initiative legislative care tranzactioneaza in cel mai cinic mod sanatatea romanilor si stabilitatea economica pe cateva voturi. Iar agentia de rating ii sanctioneaza, pe acesti populisti cinici din Parlamentul Romaniei”, a afirmat Citu.

Fitch Ratings prognozeaza ca deficitul guvernamental al Romaniei se va agrava pana la 8% din PIB in 2020, ca urmare a unei asteptate scaderi a veniturilor in contextul pandemiei de COVID-19, urmand ca in 2021 sa se reduca la 4,2% din PIB pe fondul revenirii activitatii economice.

„Asa cum am spus, am grija ca plata tuturor cheltuielilor bugetului general consolidat sa se faca la timp. Sunt in fiecare zi in discutie cu actorii de pe pietele financiare pentru a ma asigura ca finantam deficitul bugetar la cele mai bune costuri in contextul economic actual. Orice crestere nefundamentata a deficitului bugetar poate pune in pericol acest echilibru” precizeaza ministrul Finantelor. Acesta adauga ca agentia de rating Fitch confirma si scenariul de revenire al economiei in „V”.

Potrivit Fitch, economia Romaniei ar urma sa se contracte cu 5,9% in 2020, dupa un avans de 4,1% in 2019, in timp ce rata somajului ar urma sa urce la 8% in 2020, de la un minim istoric de 3,9% in 2019, aceasta fiind cea mai mare crestere inregistrata vreodata intr-un singur an. „Ne asteptam ca economia sa inregistreze un avans de peste 5% in 2021, influentata de cresterea puternica a activitatii manufacturiere si a serviciilor la export. Cu toate acestea, vedem un risc important in scadere la adresa prognozelor noastre de crestere pe termen scurt si mediu, avand in vedere incertitudinea care exista cu privire la durata si amploarea restrictiilor economice si sociale”, sustin analistii de la Fitch Ratings.

Referindu-se la decizia Fitch, care a revizuit perspectiva de rating a Romaniei, de la stabila la negativa, dar a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala, ministrul Finantelor a apreciat ca „in conditiile crizei prin care trece astazi economia globala pastrarea rating-ului arata increderea pe care o are agentia de rating in masurile luate de acest guvern.

Mai mult despre:


Comentarii: