Florin Iordache, Tudorel Toader si Liviu Dragnea au speriat Europa. Romania este chemata sa dea explicatii dupa ultimele schimbari ale Legilor Justitiei

news

Legile justitiei aduc, din nou, Romania in centrul atentiei comunitatii europene. Grupul de State Impotriva Coruptiei (GRECO) anunta ca a adoptat un nou raport ad-hoc privind reformele justitie din Romania si solicita autoritatilor din tara noastra sa vina cu explicatii, in scris, in fata Consiliului Europei.

Concluziile acestui raport – Greco-AdHocRep (2018) 2 – vor fi prezentate autoritatilor de la Bucuresti de catre presedintele GRECO, iar seful delegatiei Romaniei este chemat in urmatoarea reuniune plenara, din luna iunie, sa prezinte in scris care este situatia reformelor justitiei din tara noastra, atat din punct de vedere institutional, cat si din punct de vedere al dreptului si procedurii penale, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei internationale, potrivit ziare.com. De asemenea, autoritatile romane sunt invitate sa autorizeze publicarea acestui raport, asa cum au facut si polonezii, aflati intr-o situatie similara – gest salutat cu aceasta ocazie de GRECO, anunta B1TV.

Anuntul institutiei internationale vine in contextul in care modificarile aduse de coalitia PSD-ALDE legilor justitiei au fost votate luni de Senat.

In februarie, o delegatie GRECO s-a deplasat la Bucuresti, pentru o evaluare urgenta ad-hoc vizand legile justitiei din perspectiva luptei anticoruptie, iar cel mai recent raport adoptat este rezultatul acestei evaluari.

Intr-un raport similar adoptat in decembrie 2017, institutia a stabilit deja ca progresele actuale ale Romaniei in ceea ce priveste implementarea recomandarilor in domeniul prevenirii coruptiei in randurile parlamentarilor, judecatorilor si procurorilor sunt „total nesatisfacatoare”.

Grupul de State Impotriva Coruptiei este o institutie a Consiliului Europei insarcinata cu monitorizarea luptei anticoruptie din tarile membre UE.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: