externe

Flota Rusiei, alungata la peste 100 de km de coastele ucrainene de la Marea Neagra. Moscova se teme de noile rachete anti-nava ale Kievului

Armata ucraineana a declarat luni ca a reusit sa indeparteze flota rusa la peste 100 kilometri de coasta ucraineana a Marii Negre, unde navele rusesti efectueaza de mai multe saptamani o blocada navala, relateaza EFE si AFP, citate de Agerpres.

„Ca rezultat al actiunilor noastre intense pentru a invinge fortele navale inamice, grupul de nave de razboi al Flotei Federatiei Ruse in Marea Neagra a fost impins inapoi la o distanta de peste 100 de kilometri de coasta ucraineana”, potrivit serviciului de presa al comandamentului naval al fortelor armate ucrainene, citat de Ukrinform.

„Incercand sa recastige controlul asupra partii de nord-vest a Marii Negre, inamicul a fost fortat sa-si schimbe tactica: a desfasurat sisteme de rachete ‘Bal’ si ‘Bastion’ in Crimeea si in regiunea Herson si a redislocat forte suplimentare in Insula Serpilor”, pe care Rusia a ocupat-o din prima zi a invaziei, mentioneaza comandamentul naval ucrainean.

Ocupantii rusi au desfasurat sisteme de rachete modernizate, statii de razboi electronic si alte echipamente in Insula Serpilor, declarase la 1 iunie purtatorul de cuvant al Comandamentului operational ‘Sud’ al armatei ucrainene, Vladislav Nazarov, citat de publicatia ucraineana Zerkalo nedeli.

Aceasta ar putea asigura fortelor ruse o posibila desantare a grupurilor de recunoastere si de sabotaj pe coasta Odesei sau o bombardare masiva a acesteia, afirmase el, adaugand ca, la ora actuala, nu sunt semne de pregatire pentru o debarcare a invadatorilor, dar nu sunt excluse incercari de apropiere si de debarcare a unor grupuri de recunoastere si de sabotaj pe coastele Odesei sau la gurile Dunarii.

Intensificarea activitatii Rusiei in Insula Serpilor capturata face posibila blocarea coastei ucrainene si impiedica restabilirea comertului maritim, inclusiv exportul de cereale ucrainene, noteaza la randul sau luni Ministerul britanic al Apararii, citat de Zerkalo nedeli.

De la pierderea crucisatorului ‘Moskva’ in aprilie, fortele ruse au instalat probabil numeroase mijloace de aparare antiaeriana pe Insula Serpilor din vestul Marii Negre, inclusiv sisteme SA-15 si SA-22, potrivit serviciului de informatii militare britanic.

Este probabil ca aceste arme sa fie menite sa ofere aparare antiaeriana navelor ruse care opereaza in zona Insulei Serpilor, potrivit acestuia.

„Grupul de aproximativ 30 de nave si submarine ale Federatiei Ruse continua sa blocheze navigatia civila”, indica Ministerul ucrainean al Apararii pe contul sau din Telegram.

„Am privat Flota rusa din Marea Neagra de controlul total asupra partii de nord-vest a acestor ape, devenita ‘o zona gri’, completeaza Comandamentul naval ucrainean in declaratia sa.

Potrivit Kievului, totusi „amenintarea cu rachete rusesti dinspre mare ramane”. De asemenea, navele ruse continua sa „blocheze navigatia civila” in aceasta zona, potrivit acelorasi surse.

Blocada navala a porturilor ucrainene suscita temeri privind aparitia unei crize alimentare mondiale, in conditiile in care exporturile de cereale din Ucraina sunt blocate, iar preturile mondiale in domeniu au explodat, noteaza AFP.

Chiar daca Rusia detine o superioritate navala evidenta, fortele ucrainene afirma ca au reusit sa scufunde mai multe nave ruse de la inceputul razboiului, intre care in aprilie crucisatorul ‘Moskva’, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagra. Moscova, la randul ei, sustine ca aceasta nava s-a scufundat in urma unui incident la bordul sau, aminteste agentia franceza de presa.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Simion (AUR) ameninta dupa atentatul din Slovacia: „Nu m-ar mira daca aceste gesturi extreme o sa fie copiate inclusiv la noi in tara”

Liderul AUR, George Simion, sustine intr-o postare pe blogul lui ca atentatul impotriva premierului slovac…

16 minute ago

Dupa autostrada suspendata a lui Oprescu, Gabriela Firea le promite bucurestenilor ca le va face metrou pana in Voluntari

Candidatul PSD pentru Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, joi, 16 mai, ca solutia pentru…

O oră ago

Politia Capitoliului din Washington D.C. investigheaza prezenta unei pungi cu cocaina in sediul institutiei

Politia Capitoliului american (USCP) a anuntat miercuri ca investigheaza descoperirea unei pungi cu cocaina in…

14 minute ago

Microsoft cere relocarea unor angajati din China, pe fondul tensiunilor dintre China si SUA. Este vorba deste sute de oameni

Microsoft le cere unora dintre angajatii sai din China sa ia in considerare posibilitatea de…

8 minute ago

Parlamentul estonian a adoptat o lege care permite confiscarea activelor rusesti ca daune de razboi in folosul Ucrainei

Deputatii estonieni au adoptat miercuri un act care permite utilizarea activelor rusesti inghetate in cadrul…

44 de minute ago

O noua cadere a economiei Japoniei, o contractie mai rea decat se astepta. Care sunt cauzele

Economia Japoniei a suferit o contractie mai rea decat se astepta in primul trimestru, potrivit…

6 minute ago