Fluviu de omagii pentru menestrelul Ceausestilor, membru CC al PCR timp de 20 de ani. Firea vrea sa schimbe legea in onoarea lui Beligan

politica

Fluviu de omagii pentru Radu Beligan. Lideri politici, de la stanga la dreapta, si oameni de cultura se intreg in a lauda cu cuvinte fierbinti viata si activitatea actorului. Beligan a murit miercuri la varsta de 97 de ani.

„Lumea teatrului pierde nu doar un actor unic, ci si pe mentorul a zeci de generatii, pe idolul a mii de spectatori — adevarat simbol al artei teatrului. (…) Tot ceea ce a construit de-a lungul extraordinarei sale cariere de mare artist al scenei, toate rolurile si personajele intruchipate de-a lungul vietii, pe scena, pe ecranele de film si televiziune sau in cabinele radioului ne vor ajuta sa-l simtim mai viu ca niciodata in memoria noastra afectiva”, se arata intr-un comunicat al Teatrului National din Bucuresti.

Corului de omagii i se adauga si vocea Gabrielei Firea, primarul Capitalei. „Timp de peste sapte decenii, maestrul Radu Beligan a marcat scena mai multor teatre bucurestene si nationale, fiind unul din principalii reprezentanti ai generatiei de aur teatrului romanesc. (…) Sunt convinsa ca ceea ce reprezinta astazi Radu Beligan pentru bucuresteni va fi la fel de prezent in sufletul acestui oras multi ani de acum incolo”, declara Firea.

Primarul propune ca o piateta din centrul Bucurestiului sa poarte numele lui Radu Beligan, solicitand in acest sens anularea unei hotarari a Consiliului General care prevede ca „ca numele unor persoane pot fi atribuite unor de strazi sau altor spatii urbane dupa cel putin 3 ani de la incetarea din viata a persoanei in cauza”. „Aceasta restrictie care exista in prezent in cazul denumirilor strazilor si spatiilor urbane din Capitala nu se justifica in niciun fel in cazul maestrului Radu Beligan.(…) Prin urmare nu vad niciun motiv sa asteptam trei ani pentru a recunoaste public meritele deosebite ale marelui maestru”, mai spune Firea.

Beligan nu a fost numai un actor talentat, ci si un politruc de prima mana in cadrul Partidului Comunist Roman. El a fost membru timp de 20 de ani in Comitetul Central al PCR, forul de conducere suprem in perioafa dictaturii comuniste.

Iata cum era catalogat Beligan in dosarul sau de la PCR, depozitat la Arhivele Nationale, citat de EVZ. Unul din ultimele documente din dosar este o apreciere din noiembrie 1984, o „Apreciere” semnata de Biroul Organizatiei de Baza din Teatrul National „I.L. Caragiale”. Actul a fost aprobat in unanimiate si l-a propus pe Beligan sa candideze pentru organele centrale de partid.

„Artistul poporului Beligan Radu a contribuit substantial la afirmarea artei scenice socialiste, care imbina creator traditia cu inovatia, patosul daruirii cu necontenita cautare de noi formule estetice prin care tumultul epocii actuale sa-si gaseasca drumul cel mai convingator spre constiinta publicului, spre lumea sufleteasca a celor ce fauresc civilizatia materiala si spirituala a epocii noastre”, era apreciat actorul.

„Ca membru al CC al PCR, Beligan Radu contribuie efectiv la infaptuirea politicii partidului in domeniul culturii si artei, straduindu-se, in calitate de director al Teatrului National din Bucuresti, sa promoveze cu consecventa valori reprezentative pentru fenomenul dramaturgic national si universal”, conchid comunistii de baza din Teatrul National. O alta caracterizare laudativa este trimisa si de actrita Dina Cocea, presedinta „Asociatiei Oamenilor de Arta”: „A contribuit la calitatea ideologica si politica, al schimbului de idei in domeniul creatiei si a teoriei artei teatrale”.

beligan

Beligan a fost si unul dintre recitatorii care inchinau ode cuplului Ceausescu. „Traim o experienta fascinanta, unul din acele timpuri inalte cand omul isi da masura si mai mult decat masura lui. Si ma gandesc, fireste, in primul la rand acel om exemplar la care ne gandim cu totii: tovarasul Nicolae Ceausescu. Cel care nu cunoaste nevoia de repaos. Cel care se odihneste de o munca prin alta munca. Cel care a sters din dictionar cuvintele: oboseala, inertie, stagnare, nepasare, imposibilitate“, afirma Beligan.

„Dati-mi voie, de asemenea, sa ma inclin cu respect in fata tovarasei academician doctor inginer Elena Ceausescu pentru meritele sale unice in viata noastra politica, sociala, stiintifica si culturala. Am avut prilejul sa asist nu o data la indicatiile si solutiile sale pline de intelepciune, de indrazneala creatoare, de sensibilitate artistica date in diferite imprejurari muncii noastre si de aceea imi exprim intreaga admiratie si intreaga recunostinta fata de tot ceea ce intreprinde cu entuziasm pentru continua inflorire a stiintei, culturii si artei romanesti“, mai recita Beligan, potrivit Cotidianul.

„Radu Beligan nu scapase nici un prilej (…) pentru a-i lingusi, cu un ton ‘proaspat’ si cu o autenticitate bine jucata, pe Nicolae si pe Elena”, a declarat recent Gabriel Liiceanu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: