FMI ne bate, din nou, la usa. Cresterea pensiilor si deficitul ridica mari semne de alarma

news

Fondul Monetar International

Chiar in saptamana in care proiectul bugetului pentru 2024 trebuie sa ajunga in Parlament, o delegatie FMI vine de urgenta in Romania, se anunta „din surse politice”, conform Antena 3 CNN. Sursa citata spune ca specialistii Fondului sunt, printer altele, ingrijorati cu privire la majorarile prevazute in Legea pensiilor. Reprezentantii FMI sustin ca nu avem bani.

Cheltuielile cu pensile si salariile nu ar trebui sa creasca

In cel mai recent raport cu privire la Romania, FMI atragea atentia: „Cheltuielile cu pensiile si salariile din sectorul public ar trebui sa fie puse pe o traiectorie sustenabila bazata pe o formula de calcul. Noua lege a pensiilor ar ajuta la reducerea cheltuielilor pe termen lung dar costurile fiscale initiale ar putea pune in pericol eforturile de reducere a deficitului in urmatorii ani. Este nevoie de o implementare prudenta pentru a evita acest risc”.

FMI critica in raportul de tara si noua taxa pe cifra de afaceri precizand ca nu este in linie cu bunele practici si precizeaza ca ar trebui sa fie reconsiderata. Pe de alta parte, FMI precizeaza ca este nevoie de noi reforme ale taxelor, care sa includa eficientizarea TVA si a impozitelor pe veniturile personale, pentru a pune deficitul fiscal pe o traiectorie sustenabila pe termen mediu, potrivit Agerpres.

Pachetul de masuri fiscale pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament in luna septembrie a acestui an prevede introducerea, de la 1 ianuarie 2024, a unui impozit minim de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile cu venituri de peste 50 milioane euro, a unui impozit suplimentar pentru banci de 2% pe cifra de afaceri in 2024 si 2025 si a unui impozit suplimentar de 0,5% din cifra de afaceri pentru companiile mari din sectorul de petrol si gaze, cu afaceri de peste 50 milioane euro.

Deficitul, o problema grava si acuta

„Mai mult, este nevoie de noi reforme ale taxelor, pentru a strange venituri suplimentare de cel putin 2% din PIB peste castigurile recentului pachet fiscal, pentru a pune deficitul fiscal pe o traiectorie sustenabila pe termen mediu. Eficientizarea TVA si a taxelor pe veniturile personale (inclusiv inchiderea exceptiilor si eliminarea privilegiilor fiscale) ar trebui sa fie elemente cheie al unei astfel de reforme. Dupa ce aceasta se va realiza, ar trebui sa se acorde atentie reintroducerii impozitului progresiv”, preciza FMI.

FMI a avertizat asupra problemei acute a deficitului bugetar structural si a necesitatii de noi eforturi pentru a imbunatati eficienta cheltuielilor si a colectarii taxelor.

Cresterea economiei romanesti ar urma sa inregistreze o revenire modesta in 2024 si sa revina la ritmul sau potential de crestere pe termen mediu in 2025 dar exista riscuri semnificative.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: