FMI pregateste o noua transa, de 2,2 miliarde de dolari, din „programul de ajutor” pentru Ucraina

externe

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat vineri ca a ajuns la un acord cu guvernul ucrainean cu privire la cea de-a patra revizuire a programului de ajutor in vigoare in prezent pentru a sprijini aceasta tara devastata de razboi, deschizand calea pentru plata a inca 2,2 miliarde de dolari, potrivit AFP, preluat de Kiyv Independent.

Acordul trebuie sa primeasca acum unda verde din partea Consiliului de administratie al Fondului, care urmeaza sa se reuneasca „in urmatoarele saptamani”, a precizat institutia in comunicatul sau.

Aceasta este cea de-a patra transa din programul de ajutor de 15,6 miliarde de dolari adoptat in martie 2023, in cadrul unui plan major de ajutor international in valoare totala de 122 de miliarde de dolari.

Precedenta revizuire este recenta, fiind efectuata in urma cu doar doua luni, si a dus deja la o plata de 880 de milioane de dolari.

Inca o data, Fondul subliniaza „performanta solida si continua a programului, in ciuda provocarii reprezentate de conflictul in curs de desfasurare” de la invazia Rusiei in estul Ucrainei in februarie 2022.

„Conceperea abila a politicilor, adaptabilitatea gospodariilor si a intreprinderilor si asistenta financiara externa substantiala au contribuit la mentinerea stabilitatii macroeconomice si financiare”, a precizat FMI, adaugand ca „cresterea in 2023 va fi mai buna decat se astepta, iar activitatea va fi sustinuta in primul trimestru din 2024”.

Dupa o recesiune puternica in 2022, ca urmare a invaziei rusesti, economia ucraineana a revenit pe verde anul trecut si se asteapta sa creasca cu 3,2% in acest an, potrivit previziunilor recente ale FMI.

FMI a felicitat, de asemenea, autoritatile ucrainene pentru „progresele inregistrate in restructurarea datoriei de comert exterior a tarii”, un pas considerat „necesar pentru a crea spatiu fiscal pentru cheltuielile de maxima prioritate si pentru a reduce datoria la un nivel sustenabil”.

FMI recomanda, de asemenea, o mai mare mobilizare a veniturilor fiscale pentru a compensa nivelurile ridicate de cheltuieli necesare si solicita accelerarea reformelor planificate, in special in ceea ce priveste administratia fiscala, precum si in lupta impotriva criminalitatii financiare.

Cu toate acestea, Fondul avertizeaza ca persistenta conflictului va avea consecinte economice, asteptandu-se in special la o incetinire a activitatii „din cauza atacurilor recente la scara larga asupra sectorului energetic”, in timp ce inflatia ar putea creste „moderat” din cauza unei „scaderi a increderii”.

 

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: