„Foarte aproape de Romania”. Reactia lui Iohannis la atacul Rusiei asupra portului Reni: „Riscuri grave pentru securitatea in Marea Neagra”

news

Klaus Iohannis, momentul adevarului, Rosia Montana, decizie, patrimoniu, salvare

Presedintele Klaus Iohannis a avut, luni, o reactie dura fata de atacul cu drone efectuat de Rusia asupra portului Reni, aflat foarte aproape de Romania.

„Condamn cu fermitate recentele atacuri rusesti impotriva infrastructurii civile a Ucrainei de pe Dunare, foarte aproape de Romania. Aceasta escaladare recenta prezinta riscuri grave pentru securitatea in Marea Neagra. De asemenea, afecteaza in continuare tranzitul de cereale din UA si, prin urmare, securitatea alimentara globala”, a transmis Iohannis pe Twitter.

Atacul Rusiei asupra unui port aflat foarte aproape de granita cu Romania a fost filmat de mai multi localnici din Galati.

„Unde e, ma, manca-ti-as? O vedeto? Bai, nene… Uite-o, ma, frate! Vezi ca aici o detoneaza. Ia uite-o cum cade, direct pe port, bai, baiatule”, se aude vocea localnicului.

In aceasta dimineata, in jurul orei 4.00, Rusia a atacat portul ucrainean Reni, aflat la Dunare, la granita cu Romania, la doar cativa kilometri de Galati. Imaginile aparute pe retelele sociale arata o serie de explozii in cadrul portului Reni, dar si instalatiile de lupta antiaeriana care trag asupra ceea ce par a fi drone kamikaze.

Potrivit corespondentilor militari, au fost atacate rezervoare petroliere, depozite cu arme si echipamente NATO. In plus, un depozit cu cereale a fost distrus si patru angajati au fost raniti, a anuntat comandamentul militar din sudul Ucrainei pe retelele sociale.  Portul Reni din Ucraina se afla pe bratul Chilia al Dunarii, la doar 14 kilometri in linie dreapta de Galati, si este un punct crucial pentru transportul cerealelor ucrainene.

Nu este clar deocamdata care este dimensiunea pagubelor in urma atacurilor, insa este clar ca nu toate dronele au fost interceptate de catre antiaeriana ucraineana. Unele surse neconfirmate sustin ca o barja ar fi fost avariata si infrastructura portuara din Reni ar fi suferit avarii serioase.

„Fortele ruse au continuat sa terorizeze regiunea Odesa aseara, lansand un atac de aproape patru ore cu drone kamikaze Shahed-136 asupra infrastructurii portuare de pe Dunare”, a transmis Comandamentului Operational Sud ucrainean, transmite Ukrinform.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: