Fondatorul unui ONG american, acuzat ca a actionat ca spion chinez

externe

Seful unui ong american este acuzat ca a actionat ca agent chinez si ca a incercat sa intermedieze vanzarea de arme si petrol iranian, relateaza BBC.

Gal Luft (foto) „a fost de acord sa recruteze si sa plateasca pe ascuns” un fost oficial american anonim pentru a sustine public anumite politici chineze, spun procurorii federali. Luft, in varsta de 57 de ani ar fi incercat sa intermedieze vanzari de arme care sa implice clienti din China, Libia, Emiratele Arabe Unite si Kenya.

Gal Luft, cetatean american si israelian, este considerat acum fugar, au declarat luni procurorii federali din Manhattan. In 2016, oficialii spun ca nu s-a inregistrat ca agent strain, in timp ce actiona pentru a promova interesele chineze in SUA.

El ar fi facut lobby pe langa un fost oficial american care era consilier al presedintelui ales de atunci, Donald Trump, pentru a-l convinge sa „sustina public anumite politici in ceea ce priveste China”.

Se spune ca Luft ar fi redactat editoriale in numele aceluiasi oficial american anonim, care au fost ulterior publicate in presa chineza si trimise la universitati americane.

Luft este co-director al Institutului pentru Analiza Securitatii Globale, care are sediul in afara Washington DC, si este axat pe energie si securitatea SUA. Institutul a fost co-fondat de Gal Luft si il are ca si consilier pe fostul director al CIA James Woolsey, potrivit site-ului oficial.

Procurorii il acuza ca a incercat sa intermedieze vanzari de arme fara a detine un permis american. El ar fi lucrat pentru a ajuta companiile chineze sa vanda lansatoare antitanc, lansatoare de grenade si mortiere in Libia.

De asemenea, el ar fi incercat sa vanda „bombe si rachete” Emiratelor Arabe Unite (EAU) si drone de „atac” Kenyei.

Oficialii federali spun ca a incercat sa ocoleasca sanctiunile impuse de SUA asupra petrolului iranian, dand instructiuni unui asociat sa spuna ca petrolul era brazilian.

Potrivit procurorilor, Luft a fost arestat in Cipru pentru acuzatii din SUA la 17 februarie anul acesta si a fugit dupa ce a fost eliberat pe cautiune in asteptarea extradarii.

O zi mai tarziu, pe un cont de Twitter pe numele sau, cu 15.000 de urmaritori, a aparut informatia ca a fost arestat in Cipru „in urma unei cereri de extradare motivate politic de catre SUA”.

El este acuzat de opt fapte penale, printre care neinregistrarea ca agent strain, sustragerea de la sanctiunile petroliere, doua capete de acuzare pentru declaratii false in fata anchetatorilor si trei capete de acuzare pentru trafic ilicit de arme.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: