Fondatorul Wagner prezice ca Ucraina poate  sa recastige „usor” teritoriile de la Putin

externe

Ucraina poate recastiga „cu usurinta” teritorii de la Rusia prin contraofensiva sa, a prezis recent fondatorul Wagner Group, Evgheni Prigojin, scrie Newsweek.

Grupul Wagner al lui Prigojin a luptat alaturi de trupele rusesti in „operatiunea militara speciala” din Ucraina, lansata de presedintele rus Vladimir Putin in februarie anul trecut. Putin a urmarit o victorie rapida impotriva Ucrainei, a carei armata era considerata mai slaba si mai mica decat cea a Moscovei la inceputul razboiului. Cu toate acestea, efortul energic de aparare al natiunii ravasite de razboi, sustinut de sprijinul occidental, a atenuat castigurile militare rusesti, permitand tarii est-europene sa recupereze mii de kilometri patrati de teritoriu ocupat. Pe masura ce luptele continua, se asteapta ca Ucraina sa lanseze o contraofensiva in lunile urmatoare, in speranta de a recupera si mai mult teritoriu de sub controlul rusesc.

Putin a apelat la Grupul Wagner in speranta de a intoarce lucrurile in favoarea sa. Grupul Wagner este o organizatie paramilitara formata in mare parte din fosti detinuti care a luptat in favoarea intereselor rusesti in diverse conflicte de pe glob. In razboiul din Ucraina, acestia au luptat alaturi de fortele rusesti in batalia pentru a controla Bakhmut, un oras din regiunea ucraineana Donetk.

Ascensiunea Grupului Wagner a crescut notorietatea lui Prigojin, un om de afaceri si fost apropiat al lui Putin, care a devenit din ce in ce mai critic fata de conducerea militara a Moscovei. El a fost vazut ca un potential succesor al lui Putin, iar presupusele sale ambitii au provocat o ruptura in relatia sa cu actualul lider rus.

In timpul unei discutii recente despre razboi cu bloggerul Konstantin Dolgov, Prigojin a oferit o perspectiva sumbra pentru armata rusa. Inregistrarea video cu remarcile lui Prigojin a fost tradusa si postata pe Twitter de jurnalista Julia Davis, care monitorizeaza frecvent televiziunea de stat rusa.

Prigojin a schitat atat scenarii „pesimiste”, cat si „optimiste” pentru viitorul Rusiei in razboi, mentionand ca, in opinia sa, un rezultat mai pozitiv pentru Rusia ramane „putin probabil”.

Scenariul cel mai probabil, a avertizat Prigojin, ar fi ca Ucraina sa isi restabileasca granitele de dinainte de 2014. Acest lucru ar presupune ca Ucraina sa preia din nou controlul asupra Crimeei, o peninsula anexata de Rusia in 2014, care a avut o semnificatie geopolitica importanta datorita pozitiei sale la Marea Neagra. Oricare dintre parti controleaza Crimeea obtine acces la porturi maritime critice.

„Se vor restabili granitele de dinainte de 2014, iar acest lucru se poate intampla cu usurinta”, a declarat Prigozhin. „Vor ataca Crimeea, vor incerca sa arunce in aer podul din Crimeea, vor taia rutele de livrare. Cel mai probabil, acest scenariu nu va fi bun pentru noi. Prin urmare, trebuie sa ne pregatim pentru un razboi dificil”.

In plus, Prigojin a facut mai multe sugestii cu privire la modul in care Rusia se poate pregati pentru a preveni pierderile in razboiul in curs.

El a spus ca Moscova ar trebui sa instituie legea martiala, sa declare „noi valuri” de mobilizare a trupelor si sa transfere resurse si fonduri exclusiv pe eforturile de razboi, cum ar fi producerea de mai multa munitie.

Scenariul „optimist” prezentat de Prigojin ar necesita ca aliatii occidentali ai Ucrainei, care au contribuit cu miliarde de dolari in armament pentru armata Kievului, sa se plictiseasca de razboi, iar Ucraina sa accepte sa se aseze la masa negocierilor. Chiar si in acest scenariu, potrivit lui Prigozhin, Kremlinul ar ajunge doar sa pastreze teritoriul aflat in prezent in mainile soldatilor sai.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: