Fondul de Urgenta Climatica, organizatia americana care sustine protestele activistilor de mediu ameninta ca protestele se vor intensifica in Europa si SUA

life

In ultimele saptamani, activistii de mediu au aruncat cu supa si s-au lipit de tablouri celebre din intreaga lume, provocand reactii din partea muzeelor, inclusiv MOMA si Luvru, transmite The Guardian.

Activistii de mediu care vizeaza capodopere din intreaga lume nu sunt pe deplin constienti de cat de delicate sunt acestea, au avertizat directorii a aproape 100 de galerii, spunand ca au fost „profund socati” de atacuri.

Anul acesta, opere de arta celebre au fost atacate de protestatari din diverse organizatii care cer actiuni impotriva crizei climatice.

Un grup ecologist german a aruncat piure de cartofi intr-un tablou Claude Monet intr-un muzeu din Potsdam, activisti ai Just Stop Oil au aruncat cu supa de rosii peste „Floarea-soarelui” a lui Vincent van Gogh aflat la National Gallery din Londra, altii cu supa de mazare pe un tablou al lui van Gogh de asta data la Roma, militantii Extinction Rebellion care au vizat un tablou Picasso din Melbourne.

Miercuri, doi protestatari din grupul Stop Fossil Fuel Subsidies au mazgalit „Conservele de supa Campbell” ale lui Andy Warhol, aflate la National Gallery of Australia din Canberra.

„In ultimele saptamani, au avut loc mai multe atacuri asupra operelor de arta din colectiile muzeelor internationale. Activistii responsabili pentru ele subestimeaza grav fragilitatea acestor obiecte de neinlocuit, care trebuie pastrate ca parte a patrimoniului nostru cultural mondial”, au scris directorii galeriei si muzeelor intr-o declaratie comuna publicata online.

„In calitate de directori de muzee carora li sa incredintat ingrijirea acestor lucrari, am fost profund socati de punerea lor in pericol”, continua declaratia.

„Muzeele sunt locuri in care oameni dintr-o mare varietate de medii se pot angaja in dialog si, prin urmare, permit discursul social. In acest sens, sarcinile de baza ale muzeului ca institutie – colectarea, cercetarea, impartasirea si conservarea – sunt acum mai relevante ca niciodata. Vom continua sa militam pentru accesul direct la mostenirea noastra culturala. Si vom mentine muzeul ca spatiu liber pentru comunicare sociala”, se mai arata in document.

Declaratia a fost semnata de aproape 100 de directori ai institutiilor importante din lume, dintre care multi au fost deja vizati de activisti.

Printre semnatari se numara directorii Muzeului Metropolitan de Arta, Muzeului de Arta Moderna si Muzeului Guggenheim din New York; British Museum, Victoria and Albert Museum si National Gallery din Londra; Galeria degli Uffizi si Colectia Peggy Guggenheim din Italia; Luvru, Musee d’Orsay, Centre Pompidou si Musee national Picasso-Paris din Franta; Muzeul Nacional del Prado si Muzeul Guggenheim Bilbao din Spania.

Pana acum, cele mai multe dintre galerii nu au spus nimic dupa atacuri, nedorind sa atraga atentia asupra lor sau asupra protocoalelor lor de securitate. Dupa defigurarea lucrarii Warhol din Canberra, un purtator de cuvant al National Gallery of Australia a declarat: „Galeria nationala nu doreste sa promoveze aceste actiuni si nu are alte comentarii”.

Niciuna dintre lucrarile vizate nu a suferit daune de durata deoarece multe sunt protejate cu geam. Activistii se pare ca vizeaza cele mai faimoase lucrari nu pentru a le deteriora, ci pentru a atrage atentia presei asupra daunelor de durata asupra climei.

La Londra, protestatarii Just Stop Oil au strigat: „Ce valoreaza mai mult? Arta sau viata? Merita mai mult decat mancarea? Merita mai mult decat dreptatea? Esti mai preocupat de protectia unui tablou sau de protectia planetei si a oamenilor?

Grupul ecologist german Last Generation, aflat in spatele vandalizarii picturii lui Monet, a postat acelasi lucru: „Ce valoreaza mai mult, arta sau viata?”

Fondul de Urgenta Climatica, organizatia americana care sustine protestele Just Stop Oil, a promis ca protestele vor continua in Europa si SUA.

„Vor avea loc mai multe proteste, aceasta este o miscare in crestere rapida si urmatoarele doua saptamani vor fi, sper, cea mai intensa perioada de actiuni climatice de pana acum”, a declarat Margaret Klein Salamon, director executiv al Fondului de Urgenta Climatica. „Asa ca pregatiti-va.”

Vineri, politia norvegiana a arestat trei femei de nationalitate finlandeza, daneza si germana care au incercat sa se lipeasca de geamul care protejeaza capodopera lui Edvard Munch „Tipatul”, aflat la Muzeul National din Oslo.

„Nu au reusit, dar sunt urme de lipici pe geam. Ictura nu a fost deteriorata”, a spus politia.

Camera in care este expusa pictura a fost evacuata si sigilata, politistii spunand ca se va redeschide cat mai curand posibil.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: