Forbes: „Cu obuziere si radare germane, Ucraina construieste o masinarie pentru spulberarea artileriei rusesti”

externe

Guvernul german a dat unda verde producatorului de armament Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. pentru a fabrica o suta de obuziere autopropulsate PzH-2000 pentru armata ucraineana, in cadrul unei tranzactii de 1,7 miliarde de dolari.

PzH-2000 cu senile, de 56 de tone, cu tunul sau de 155 de milimetri – din care 18 exemplare au fost deja primite de Ucraina din stocurile germane si olandeze – este unul dintre cele mai bune obuziere din lume, precizeaza influenta revista Forbes.

Este si mai bun atunci cand este asociat cu un radar care ii poate directiona focul spre artileria inamicului. Intamplator, germanii le ofera ucrainenilor cel putin un exemplar al celui mai bun radar „contra-artilerie” al lor.

Exista mai multe moduri de a tinti artileria. Poti pune observatori avansati la sol si transmite prin radio coordonatele tintei, apoi poti cere corectii cand incep sa cada obuzele. De asemenea, poti directiona focul dintr-un avion cu echipaj sau dintr-o drona. Atat armata ucraineana, cat si cea rusa utilizeaza bine aceste metode de control al focului.

Dar pentru barajele de artilerie care vizeaza alta artilerie, metodele clasice ar putea fi prea lente sau prea periculoase. Intr-un duel exploziv de artilerie, fiecare secunda conteaza.

Din acest motiv, cele mai importante armate din lume amplaseaza radare de contrabaterie construite special. Ideea este ca radarul sa detecteze focul artileriei inamice si sa urmareasca rapid obuzele pana la punctul lor de origine, astfel incat propriile tunuri sa poata riposta inainte ca bateria inamica sa se ridice si sa traga.

Contrabateria este esentiala in Ucraina, unde atat armata rusa, cat si cea ucraineana se bazeaza foarte mult pe artilerie. „Distrugeti tunurile mari ale inamicului si il puteti impiedica sa desfasoare orice operatiune ofensiva”.

Armata rusa a petrecut zeci de ani dezvoltand un proces sofisticat de contrabaterie care, in teorie, poate trimite o ploaie de obuze asupra unei baterii inamice in cateva secunde dupa ce aceasta a deschis focul.

Radarele de contrabaterie montate pe vehicule cu senile sunt, fara indoiala, cheia functionarii acestui sistem, atunci cand acesta functioneaza. Contrabateria armatei ruse pare sa se fi defectat in totalitate in timpul asaltului esuat al armatei asupra Kievului din nordul Ucrainei, in primele saptamani ale razboiului.

Armata ucraineana a fost dornica sa isi dezvolte propriul sistem de contrabaterie, dar cu cele mai recente radare occidentale in locul echipamentelor ex-sovietice invechite.

Statele Unite au donat deja Ucrainei 30 de radare proprii de contrabaterie. Dar Cobra, in valoare de 50 de milioane de dolari – un proiect dezvoltat in comun de firma franceza Thales, Airbus si Lockheed Martin din SUA – ar putea fi cel mai bun sistem de contrabaterie pe care Ucraina ar putea spera sa il achizitioneze.

Este un sistem mobil, autonom si foarte automatizat, care combina un radar 3D cu un camion de trei tone operat de trei persoane. Radarul, cu un camp vizual de 270 de grade, poate detecta proiectilele care se apropie la o distanta de pana la 100 de kilometri si poate transmite coordonatele locului din care provin catre obuzierele compatibile prin legatura de date radio.

Cobra nu numai ca este rapid si precis, dar isi repara si propriile erori. Pe langa urmarirea focului inamic care se apropie, radarul poate, de asemenea, sa urmareasca proiectilele prietene care zboara spre tunurile inamice, sa inregistreze impactul acestora si sa transmita automat catre bateria prietena corectiile pentru a misca tragerile pe tinte.

Asadar, este mare lucru ca Ucraina primeste o gramada de PzH-2000, precizeaza Forbes. Si mai important este faptul ca armata ucraineana asociaza aceste obuziere cu un radar Cobra care face ca obuzierele sa fie mult mai precise impotriva artileriei rusesti.

Berlinul a promis Cobra in luna mai. Acest prim radar ar putea sosi in curand – daca nu a sosit deja.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: