Formidabila Maia Sandu. Anunta o lege de „confiscare rapida a averilor functionarilor provenite din fapte ilicite”

politica

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anuntat marti seara ca, foarte curand, va inainta o lege de confiscare a rapida a averilor functionarilor provenite din fapte ilicite.

Legea actuala privind confiscarea averii nu functioneaza in Republica Moldova, iar Presedintia lucreaza la una noua, pe care o va propune urmatorului Parlament, ales in urma alegerilor parlamentare din 11 iulie, sustine sefa statului Maia Sandu.

„Una dintre primele legi pe care le voi propune urmatorului Parlament, si pentru asta avem nevoie de oameni cinstiti, va fi privind confiscarea averii. Noi avem astazi o lege, dar care nu functioneaza. Stiti ce se intampla astazi? ANI, care e departe de a fi si ea ideala, trebuie sa demonstreze ca un judecator sau ministru sau deputat nu a avut venit legal ca sa aiba o astfel de avere. Ceea ce vreau eu sa propun e ca nu ANI sa faca asta, ci fiecare om in parte sa vina cu dovada. Asta va fi mult mai usor”, a mentionat Maia Sandu in cadrul unei emisiuni la Jurnal TV.

Ea a subliniat ca institutiile statului au nevoie de o reforma radicala si de epurarea functionarilor corupti.

„Exista o problema a cadrelor, pentru ca multi oameni au plecat, iar unii care au lucrat in institutiile de stat au fost folositi de clanurile corupte si chiar daca sunt profesionisti, ei nu pot sa ramana in sistem. Or, un profesionist bun care fura, care are experienta, este foarte periculos. Mai bine sa angajam oameni noi, poate cu mai putina experienta, dar care pot sa invete repede, care sunt cinstiti si care isi doresc sa rezolve problemele cetatenilor, si nu cei care cate 20 de ani tot schimba o institutie pe alta”, a mai spus Sandu.

Ea a explicat ca exista grupuri de functionari afiliate acestor grupari infractionale conectate politic care sunt mutate de la o institutie la alta pentru a delapida din fondurile publice si ca acest subiect a fost discutat inclusiv in sedintele recente ale Consiliului Suprem de Securitate.

„Unii si aceiasi oameni mai intai au furat in domeniul feroviar, apoi au trecut la telecomunicatii, apoi in sistemul bancar. Aceiasi specialisti se muta dintr-o institutie in alta si continua sa fure”, a subliniat Maia Sandu.

Ea a mentionat ca trebuie reformat si sistemul judecatoresc pentru ca noile legi sa functioneze si sa aiba efecte.

„Ramane oricum problema justitiei, pentru ca fiecare poate sa mearga in instanta daca nu e de acord. Si daca mergi la judecata si se intampla asa cum s-a intamplat zilele trecute, cand unui deputat i s-a spus ca trebuie sa intoarca cateva sute de mii de lei (Dumitru Diacov, n.r.), iar instanta a spus ca nu – atunci fara reforma sistemului judecatoresc va fi foarte greu de facut ceva. Dar pentru viitorul Parlament, din partea mea, vor fi legi foarte dure privind reforma justitiei”, a punctat Maia Sandu.

Maia Sandu a nominalizat si gruparile care manevreaza scheme de coruptie si controleaza justitia.

„Sunt nume pe care le cunoastem cu totii. Exista gruparea lui Platon, gruparea lui Plahotniuc, a lui Sor, exista gruparea care lucreaza pentru Dodon, este Andronachi, Nichiforciuc si cei din anturajul lor. Acestea sunt principalele grupari”, a declarat Maia Sandu.

Mai mult despre:

Comentarii: