Forte tot mai mari se unesc impotriva lui Kovesi. Sefa DNA vine cu dovada ca judecatorul CCR Daniel Morar a mintit ca s-o compromita

news

Laura Codruta Kovesi a declarat, marti, ca protocolul de colaborare semnat in 2009 cu SRI s-a aplicat si in perioada cand Daniel Morar a condus DNA, procurorul-sef DNA actual precizand ca Morar nu a denuntat ca ar fi fost ceva ilegal in ceea ce priveste documentul.

„Protocolul care a fost semnat in 2009 cu SRI a fost aplicat in DNA. El a fost comunicat in DNA imediat dupa semnare. Cu aprobarea procurorului-sef al Directiei, s-a dispus multiplicarea si s-a comunicat tuturor procurorilor din subordine. A fost distribuit procurorilor din subordine pentru luare la cunostinta, ulterior procurorii din subordine au aplicat acest protocol, sunt in arhiva institutiei numeroase adrese semnate chiar de catre domnul Morar, adrese trimise la SRI in temeiul documentului semnat. Deci exista dovezi scrise ca acest protocol s-a aplicat. Apoi, singura observatie pe care a facut-o DNA la momentul incheierii protocolului si discutiile referitoare la acest protocol nu au vizat legalitatea protocolului, ci practic DNA dorea sa aiba un protocol direct cu SRI, iar comunicarea cu SRI sa nu se faca prin procurorul general, ci in mod direct”, a declarat Laura Codruta Kovesi, la Europa FM.

Kovesi a mai precizat ca atunci cand i-a incetat mandatul de procuror general, Daniel Morar a fost delegat in functia de conducere a Ministerului Public si a exercitat atributiile de procuror general din octombrie 2012. „Deci daca acest protocol ar fi avut dispozitii in contradictie cu legea, sunt convinsa ca ar fi dispus denuntarea acestui protocol”, a completat aceasta.

Actualul procuror-sef DNA a precizat ca documentul era secret doar fata de terte persoane, nu fata de procurorii din DNA si din ministerul Public si, prim urmare, putea fi denuntat, in caz de nereguli.

„S-a constituit un grup de lucru care a elaborat un proiect de protocol, acest proiect a fost distribuit tuturor structurilor de parchet. In 2009 lucrau cam 2.500 de procurori in Romania. Toti au citit protocolul, au facut observatii scrise, unele au fost chiar inserate in protocol. Acest protocol a fost aplicat de mii de magistrati timp de 7-8 ani de zile, nimeni nu a facut vreodata vreo sesizare ca ceva ar fi nelegal. Mai mult, domnul a exercitat atributii de procuror general, dumnealui daca considera ca protocol nu era legal, putea oricand sa il denunte. Dar acest lucru nu s-a imtamplat”, a completat Kovesi.

Procurorul sef DNA a mai spus ca, inainte de 2009, existau trei protocoale semnate cu Serviciul Roman de Informatii. Un protocol semnat in 2003 intre PNA si SRI, care se aplica de catre DNA si care a fost denuntat prin acest protocol semnat in 2009. Mai exista si un alt protocol semnat de Parchetul General si SRI si un al treilea protocol semnat de Parchetul Curtii de Apel si SRI.

„Deci aveam trei protocoale anterioare cu SRI semnate cu structuri de parchet diferite, care contineau reguli diferite. Erau secrete la acel moment, nu intelejg de ce sunt secrete acum si , daca acest protocol din 2009 a fost declasificat, de ce nu au fost declasificate si cele anterioare? „, a aratat Kovesi.

Reactia procurorului-sef DNA vine dupa ce fostul procuror sef al DNA, Daniel Morar, a declarat, pentru blogul jurnalistei Sorina Matei, ca imediat dupa ce i s-a adus la cunostinta protocolul SRI-PICCJ a anuntat-o pe Laura Codruta Kovesi, procuror general la acea vreme, ca nu il va respecta, unele dintre dispozitii incalcand legea.

Daniel Morar a condus DNA in perioada 2005-2012, iar din octombrie 2012 si pana in aprilie 2013, a ocupat pozitia de Prim Adjunct delegat al Procurorului General al Romaniei . Din anul 2013, Morar este judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: